Lúdláb torta glutén-és laktózmentesen
Sütemények Torták és krémek

Lúdláb torta glutén-és laktózmentesen

A klasszikus ízvilágú lúdláb torta a csokoládéimádók legfőbb kedvence, hiszen a selymes és tömény párizsi krémet tökéletesen egyensúlyozza a savanykás meggy.

Többszöri tesztelés és próbasütés után arra jutottunk, hogy a krémet egy kevés zselatinnal megtámogatjuk, hogy szépen szeletelhető legyen. Ugyanebből az okból kifolyólag elvetettük a ropogós csokoládé réteg ötletét is a tetején, és egy vágható, de mégis szilárd réteget kapott. Így a tradicionálistól ugyan távolabb került, az íze mégis ugyan az lesz.

Lúdláb torta glutén-és laktózmentesen
Lúdláb torta glutén-és laktózmentesen

Lúdláb torta glutén-és laktózmentesen hozzávalók:

A piskótához:
5 tojás
100 g kristálycukor
80 g gluténmentes liszt
20 g holland kakaópor
1 csipet szódabikarbóna

A töltelékhez:
300 g kristálycukor
300 g laktózmentes vaj
120 g cukrozatlan kakaópor
210 ml laktózmentes habtejszín
10 g őrölt zselatin
50 g víz
300 g meggy

A tetejére:
50 g étcsokoládé
100 g habtejszín
3 g őrölt zselatin

Lúdláb torta glutén-és laktózmentesen
Lúdláb torta glutén-és laktózmentesen

Lúdláb torta glutén-és laktózmentesen elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük 160°C fokra, alsó-felső programon. Egy 21 cm átmérőjű tortakarika alját kibéleljük sütőpapírral.
2. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez hozzáadjuk a cukrot és elkezdjük felverni. A sárgáját is kihabosítjuk, amíg halványsárga színe lesz és megnő a térfogata. A két habot óvatos mozdulatokkal, szilikon spatulával összekeverjük. Amikor a két tojáshab elkeveredett, apránként elkezdhetjük hozzáadni a szódabikarbónával és kakaóporral elkevert lisztet, kb. 2-3 evőkanálnyi adagokban. Spatulával forgatjuk bele a száraz anyagokat, az edény falát simogatva. Tepsibe öntjük a masszát és 160°C fokon 30-35 percig sütjük. Sütőből kivéve fordítsuk fejjel lefelé, majd hagyjuk teljesen kihűlni, és csak ezután vágjuk ki a tortakarikából.
3. A párizsi krémhez a cukrot, a kakaóport és a tejszínt lábasban melegíteni kezdjük. Folyamatosan kevergessük, nehogy leégjen. Mikor felforrt és a cukor elolvadt benne, tegyük bele a vízben duzzasztott zselatint, végül a vajból is adjunk hozzá egy keveset (kb 1 evőkanálnyit) és keverjük el benne. A krémet hagyjuk kihűlni, majd a maradék puha vajjal alaposan habosítsuk ki.
4. A piskótából két lapot vágunk. Az alsó köré szorítsunk egy állítható tortakarikát. Borítsuk rá a krém felét, simítsuk el, majd szórjuk meg a meggyel. Takarjuk be a maradék krémmel (a díszítéshez is tegyünk félre egy keveset!), végül fedjük be a második piskótalappal. Tegyük hűtőszekrénybe 4 órára.

Lúdláb torta glutén-és laktózmentesen
Lúdláb torta glutén-és laktózmentesen

5. A tetejére csokoládé máz kerül, amihez a hozzávalókat lábasban összemelegítjük, amíg a csokoládé és a zselatin is felolvad. A torta tetejére öntjük, majd mikor megdermedt a felső réteg is, kivágjuk a tortát a tortakarikából.
6. A torta oldalát vékonyan vonjuk be párizsi krémmel, majd csillag csöves habzsákból kinyomva díszítsük körbe a tetejét is. Ha elérhető, friss meggyeket is tegyünk a krémrózsák közé.

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu