Angol citromkrém, azaz lemon curd ami olyan, mint egy falat nyár. Készíthető belőle tortakrém, macaron töltelék, de a legelterjedtebb a citromos pite, amit szintén ebből a mennyei citromkrémből készítünk. Készíthető bármilyen gyümölccsel, ezekről később majd még szót ejtünk.
Lemon curd (angol citromkrém) hozzávalók:
3 db citrom
3 egész tojás
150 g kristálycukor
100 g szobahőmérsékletű vaj
Lemon curd (angol citromkrém) elkészítés:
1. A citromokat alaposan megmossuk és megtörölgetjük. A héját lereszeljük, vigyázva, hogy a fehér részeket ne reszeljük le. Félbe vágjuk a citromokat és kifacsarjuk a levüket.
2. A tojásokkal és a cukorral egy hőálló tálba tesszük a citromhéjat és a levét, majd vízgőz felett besűrítjük. Közben folyamatosan kevergessük! Akkor jó, ha a fakanál hátulján az ujjunkkal csíkot húzunk, és nem terül el rajta a krém. A biztonság kedvéért, konyhai hőmérővel mérjünk rá, 70 fok felett pusztul el a szalmonella, így biztonságos a fogyasztása. (Arra is vigyázzunk, hogy 75 fok fölé már ne melegítsük, mert abból meg rántotta lesz.)
3. Mikor besűrűsödött levesszük a vízgőzről és beletesszük a puha vajat, simára keverjük.
4. Jól záródó üvegbe tesszük, és hagyjuk kihűlni. Ahogy hűl, kissé be fog sűrűsödni.
Kalóriatartalom:
Kb. 380 kcal/100 gramm