Az alap linzertészta kapcsán csak ennyit kell megjegyeznünk, hogy: 1-2-3.
Ami annyit tesz: 1 rész cukor, 2 rész vaj/margarin, 3 rész liszt. Az, hogy ezeken az arányokat mennyire növeljük vagy csökkentjük, csak rajtunk múlik. Vaj helyett nyugodtan használható margarin, a tojás pedig – sok éves tapasztalat alapján – kihagyható belőle, akkor is gyönyörűen össze fog állni a tésztánk.
Tehát ha valaki tojásmentes linzer receptet keres, akkor jó helyen jár!
Lekváros linzer hozzávalók:
100 g kristálycukor
200 g hideg laktózmentes vaj/margarin
300 g gluténmentes liszt
1 tojás (kihagyható)
Baracklekvár
porcukor a szóráshoz
Lekváros linzer elkészítés:
1. A vajat/margarint a liszttel kézzel elmorzsoljuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy ne olvadjon meg a kezünktől a vaj.
2. Hozzáadjuk a cukrot és az egész tojást. Kézzel vagy a robotgép dagasztó szárával össze dolgozzuk. Egynemű, sima tésztát kell kapnunk.
3. Folpackba csomagoljuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük.
4. A sütőt előmelegítjük 170°C fokra.
5. Lisztezett felületen 0.5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Kör vagy virág alakú formával kiszaggatjuk. A formák fele középen legyen lyukas.
6. Sütőlemezre tesszük őket, és forró sütőben 8-10 percig sütjük. Ez az idő a sütőnk erősségén múlik. Ha azt látjuk, hogy a széle már pirul, vegyük ki!
7. Rácson hagyjuk kihűlni.
8. Baracklekvárral összeragasztjuk a linzereket, tetejüket meghintjük porcukorral.
9. Kóstolás előtt várjunk 1-2 napot, amíg megpuhul. Akkor lesz a legfinomabb.
Kalóriatartalom:
Kb. 295 kcal/100 gramm