A magyarok kedvenc kínai étele (ami egyébként nem kínai, de általában tőlük vesszük, készen) a mézes, ragacsos mázzal bevont, bundás csirkemell darabok. Sajnos a kifőzdékben általában nincs gluténmentes választék, de a receptünket követve mostantól Te is el tudod készíteni!
Kínai mézes-mázas csirke hozzávalók:
A hús előkészítéséhez:
1 kg csirkemell filé
1 ek 10%-os ételecet
1 tk só
A panírhoz:
150 g gluténmentes liszt
150 g étkezési keményítő
12 g szódabikarbóna
12 g só
400 ml víz
A mázhoz:
80 g méz
1 ek kristálycukor
1 ek gluténmentes szójaszósz
A sütéshez:
500 ml napraforgóolaj
A tálaláshoz:
párolt rizs
szezámmag
friss koriander
Kínai mézes-mázas csirke elkészítése:
1. A csirkemellet megmossuk és csíkokra vágjuk. Sóval és ecettel összekeverjük (ezeknek hús-puhító hatásuk van, sokkal omlósabb lesz a hús ha így készítjük), hagyjuk állni amíg a panírt elkészítjük.
2. A panír hozzávalóit csomómentesre keverjük. A csirkemell csíkokat megforgatjuk a nedves panírban, majd forró olajban aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük és leitatjuk róla a felesleges olajat.
3. A máz hozzávalóit egy magas falú serpenyőben besűrítjük, karamellizáljuk. Amikor már nyúlós és ragacsos, beledobjuk a kisült bundás csirkemell csíkokat. Jól keverjük össze, hogy a máz mindenhol bevonja.
4. Tálaláskor szórjuk meg szezámmaggal. Párolt rizzsel és friss korianderrel kínáljuk.