Kecskeméti barackos kölestorta - 2011-es országtorta újragondolva glutén- és laktózmentes verzióban
Országtorták Torták és krémek

Kecskeméti Barackos Kölestorta (2011-es országtorta újragondolása)

Legújabb országtorta újragondolásunk a hozzávalókat tekintve sok újításra nem szorult, hiszen az eredeti recept már eleve gluténmentes hozzávalókkal íródott. Az a néhány tejtermék ami belekerül pedig már pofon egyszerűen lecseréhető laktózmentesre. Azonban amiben eltértünk az eredetitől, az a torta külleme, és tálalási módja. Ugyanis a 2011-es nyertes Zila kávéház ebben az évben előrukkolt, a cukrász körökben talán ismert, Zila tortaformával. Aminek a különlegessége az, hogy a kialakításának köszönhetően az elkészült tortát szeletenként folyékony szósszal, lekvárral, zselével lehet megtölteni. Ez a tortaforma praktikus lehet azoknak, akik gyakran készítenek ilyen típusú tortákat. Na, az nem én vagyok. Ezért Zila forma nélkül készítettem el a tortát, aminek a tetejére, egy kis zselatinnal megtámogatva öntöttem az egész barack zselé réteget. Így három, szépen elkülönülő réteget kapunk. Az eddig kipróbált országtorták közül ezt volt a legegyszerűbb elkészíteni.

Kecskeméti barackos kölestorta - 2011-es országtorta újragondolva glutén- és laktózmentes verzióban
Kecskeméti barackos kölestorta – 2011-es országtorta újragondolva glutén- és laktózmentes verzióban

Kecskeméti Barackos Kölestorta (2011-es országtorta újragondolása) hozzávalók:

A főzött köles alaphoz:
290 g hántolt köles
1100 ml laktózmentes tej
1 tk vanília paszta
5 g só
260 g kristálycukor
60 g laktózmentes vaj
1 citrom reszelt héja

A köleses piskótához:
960 g langyos köles alap
2 tojás
30 g mandulaliszt
140 g lenmag pehely
60 g laktózmentes túró

A sárgabarackos, köleses krémhez:
500 g hideg köles alap
100 g darabolt sárgabarack
50-100 g sárgabarack paszta (cukrász üzletekben beszerezhető)
150 g laktózmentes habtejszín
85 g víz
15 g őrölt zselatin

A barack zselé réteghez:
360 g sárgabarack konzerv
100 g kristálycukor
60 g víz
10 g őrölt zselatin

A díszítéshez:
50 g laktózmentes habtejszín
csokoládé háromszögek
ha szezonja van friss sárgabarack szeletek

Kecskeméti barackos kölestorta - 2011-es országtorta újragondolva glutén- és laktózmentes verzióban
Kecskeméti barackos kölestorta – 2011-es országtorta újragondolva glutén- és laktózmentes verzióban

Kecskeméti Barackos Kölestorta (2011-es országtorta újragondolása) elkészítése:

Kecskeméti barackos kölestorta - 2011-es országtorta újragondolva glutén- és laktózmentes verzióban
Kecskeméti barackos kölestorta – 2011-es országtorta újragondolva glutén- és laktózmentes verzióban

1. A főzött köles alaphoz a hántolt kölest folyó víz alatt átmossuk. Lábasba tesszük a tejjel, vaníliával és sóval. Folyamatosan kevergetve felforraljuk, forrás után lejjebb vesszük a hőfokot és puhára főzzük a kölest. Mikor megfőtt beletesszük a cukrot, a vajat és a citromhéjat. Alaposan összekeverjük, majd ebből kimérünk 500 grammot (ez a mennyiség fog belekerülni a krémbe). Hagyjuk kihűlni úgy, hogy a tetejére folpackot simítunk, hogy ne bőrösödjön.
2. A köles alapból így 960 grammnak kell maradnia, amiből elkészítjük a piskótát. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Egy 24 cm átmérőjű tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral.
3. A langyos köles alaphoz adjuk a piskóta többi hozzávalóját. Jól keverjük össze, és a sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben 50 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Még forrón szedjük ki a formából, rácsra téve hagyjuk kihűlni. A krémet csak akkor kezdjük el készíteni amikor a piskóta már kihűlt!
4. A krémhez a kihűlt köles alaphoz adjuk a feldarabolt barackot, a sárgabarack pasztát és a felvert habtejszínt. A vizet és a zselatint felforraljuk, ezt forrón öntsük bele a krémbe.
TIPP: A sárgabarack paszta mennyisége azért nincs konkrét mennyiségben megadva, mert gyártótól is függ, hogy mennyire tömény a sűrítmény. Először csak 50 grammal kezdjük, keverjük, kóstoljuk, ha szükséges tegyünk még hozzá, keverjük, kóstoljuk és így tovább, amíg a számunkra megfelelő ízt el nem érjük.
5. A piskóta köré állítható tortakarikát teszünk. Jól szorítsuk rá, majd öntsük rá a krémet. Tegyük hűtőszekrénybe 3-4 órára, amíg megdermed.
6. A zselé réteghez a sárgabarackot leturmixoljuk. Hozzáadjuk a cukrot és felforraljuk. A vízben pár percig duzzasztjuk a zselatint, majd ezt is a forró barackhoz adjuk. Kevergessük amíg felolvad, majd húzzuk le a lángról, és hagyjuk hűlni egy kicsit. Ha azonnal ráöntenénk a tortára, a forró folyadék lyukat vájna a krémbe. Langyosan öntsük a megdermedt krémre, majd újabb 3-4 óra hosszára, vagy egy éjszakára tegyük hűtőszekrénybe.
7. Tálalás előtt díszítsük a torta tetejét esztétikusan tejszínhab rózsákkal, csokoládé háromszögekkel, ha szezonja van friss sárgabarack szeletekkel, mentalevéllel.

Kecskeméti barackos kölestorta - 2011-es országtorta újragondolva glutén- és laktózmentes verzióban
Kecskeméti barackos kölestorta – 2011-es országtorta újragondolva glutén- és laktózmentes verzióban
OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük