Ez az ízig vérig magyar találmány/desszert sokak kedvence, mégis ritkán készítjük, mert lássuk be, nem a legegyszerűbb sütemények közé tartozik. Nem is az elkészítése miatt, hiszen abban különösebb nehézség nincsen, hanem inkább azért, mert sok összetevőből, hosszú idő alatt készül el.
Ezért készítjük (legalábbis mi) inkább csak ünnepekkor, amikor „meg kell adni a módját”. Receptünket követve meglátjátok, hogy érdemes elkészíteni! Ez a desszert a csodálatos találkozása a világos, a kakaós és a diós piskótának, a sárgakrémnek, a cukorszirupnak, a diónak és a csokoládészósznak. Mindezt végül megkoronázva tejszínhabbal. Higgyétek el, megéri a fáradtságot!
Mi kör alakú tortaformákban sütöttük meg a piskótákat, és egy 20 cm átérőjű üveg edényben állítottuk össze. Természetesen süthető szögletes tepsiben is!
Gluténmentes somlói galuska hozzávalók:
A világos piskótához:
5 tojás
100 g kristálycukor
100 g gluténmentes liszt
1 csipet szódabikarbóna
A kakaós piskótához:
5 tojás
100 g kristálycukor
80 g gluténmentes liszt
20 g holland kakaópor
1 csipet szódabikarbóna
A diós piskótához:
5 tojás
100 g kristálycukor
80 g gluténmentes liszt
20 g darált dió
1 csipet szódabikarbóna
A sárgakrémhez:
4 tojássárgája
75 g cukor
30 g étkezési keményítő
500 ml tej
1 ek vanília aroma (vagy 1 db vaníliarúd kikapart magja, vagy 2-3 g vanília őrlemény)
A cukorsziruphoz:
300 ml víz
150 g kristálycukor
1 kupak rum aroma
A csokoládészószhoz:
100 g étcsokoládé
100 g laktózmentes habtejszín
Amire még szükségünk lesz:
mazsola ízlés szerint (plusz rum, whisky, vagy víz a beáztatáshoz)
darált dió ízlés szerint
1 ek holland kakaópor
200 ml laktózmentes habtejszín
Gluténmentes somlói galuska elkészítése:
1. Mindenek előtt, a mazsolát annyi alkoholba vagy vízbe áztassuk be, amennyi ellepi.
2. Megsütjük a 3 féle piskótát egyenként, 21 cm átmérőjű tortaformában.
A világos piskóta elkészítési módja>>
A kakaóis piskóta elkészítési módja>>
A diós piskóta elkészítési módja>>
Hagyjuk őket teljesen kihűlni.
3. Elkészítjük a sárgakrémet, katt a pontos leíráshoz>>
4. A cukorsziruphoz a hozzávalókat egy lábasban felforraljuk. 3-4 percig forraljuk, amíg egy kicsit besűrűsödik.
5. Amikor a piskóták és a krém kihűlt, elkezdhetjük az összeállítást.* A világos piskótát a választott edénybe tesszük. Gazdagon meglocsoljuk a cukorsziruppal, megkenjük a krém 1/3-ával, megszórjuk darált dióval és mazsolával. Erre kerül a diós piskóta, cukorszirup, 1/3 krém, dió és mazsola. Rátesszük végül a kakaós piskótát, locsoljuk cukorsziruppal, megkenjük az utolsó adag krémmel, majd kakaóporral megszórjuk. 1-2 órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
6. Másnap elkészítjük a csokoládészószt. A csokoládét összetörjük, ráöntjük a tejszínt, és 1 percre mikróba tesszük. Ne legyen túl forró amikor kivesszük, épphogy gőzölögjön egy kicsit. 2 percet hagyjuk állni, csak ezután keverjük össze, amíg egynemű, fényes szószt nem kapunk.
7. A tejszínt felverjük, tetszőleges díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük. A somlói tetejére nyomkodjuk.
8. Meglocsoljuk a csokiszósszal, a maradékot szószos tálban tegyük a desszert mellé, hogy aki szeretne, még önthessen rá magának.
9. Végül szórjuk meg darált dióval, vagy díszítsük egész dióval.
10. Tálaláskor kanállal galuskákat szedünk belőle.
*Mi nem vágtuk szét a piskótát, csak a széleit vágtuk le egy kissé, hogy beleférjenek az üvegedénybe. Bevett szokás, hogy a piskótákat, miután kihűltek, felkockázzák, és úgy állítják össze a süteményt.
Kalóriatartalom:
Kb. 400 kcal/100 gramm
2 Replies to “Gluténmentes somlói galuska (az eredeti receptúra alapján)”