Aki gluténérzékenységgel küzd, valószínűleg már találkozott az üzletek polcain az igencsak túlárazott gluténmentes babapiskótával. Hoztunk egy receptet, amivel könnyen elkészíthető otthon is, a számunkra szükséges mennyiségben, a bolti árának töredékéből. Mellesleg a recept tejmentes is.
Ebből a receptből 30 db babapiskótát lehet készíteni, ami 310 g súlyú lett, sütés után, kihűlve. Az arányokat bárhogy alakíthatjuk, csak egyre figyeljünk: 1 tojáshoz számoljunk 30 g cukrot, és 30 g gluténmentes lisztet! Ezt betartva bárhogyan csökkenthetjük vagy növelhetjük a mennyiséget.
Gluténmentes babapiskóta hozzávalók:
4 tojás
120 g kristálycukor
120 g gluténmentes liszt
Gluténmentes babapiskóta elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 165°C fokra, alsó-felső programon. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Készítsünk elő egy sima csöves habzsákot.
2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez adjuk hozzá a cukrot, majd robotgéppel nem túl kemény habbá verjük. A sárgáját nem kell kihabosítani! Villával csak annyira keverjük össze, hogy egynemű legyen.
3. Hozzáadjuk a tojásfehérje habhoz, majd spatulával, óvatos mozdulatokkal keverjük össze.
4. Amikor elkeveredett, a lisztet 2 evőkanalanként adjuk hozzá. Ez a tészta valamivel sűrűbb lesz, mint egy átlagos piskóta, de pont ilyennek kell lennie.
5. A tésztát töltsük habzsákba, majd a sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk belőle babapiskóta formákat. Hagyjunk köztük helyet, mert sütés közben meg fognak nőni.
6. Előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük őket. Sütőből kivéve a tepsin hagyjuk kihűlni, majd egy éles késsel alávágva távolítsuk el a sütőpapírról.
7. Pohárkrémek, réteges sütemények, tiramisu készítéséhez ajánljuk.