A galett egy francia pite fajta, ami a franciákra egyébként egyáltalán nem jellemző módon, az egyszerűsége miatt terjedt el az egész világon. Egyszerűen csak kinyújtjuk a tésztát, megtöltjük, a széleit felhajtjuk, megsütjük, és kész.
Ugye, hogy pofonegyszerű? Természetesen bármilyen gyümölccsel elkészíthető, de mi az őszi hangulat kedvéért, fügével készítettük el.
Fügés galett (glutén és laktózmentes) hozzávalók:
A linzer tésztához:
150 g gluténmentes liszt
100 g laktózmentes vaj/margarin (margarinnal készítve tejmentes lesz a sütemény)
500 g kristálycukor
1 tojás
1 citrom reszelt héja
A fügés töltelékhez:
500 g füge
2 ek füge lekvár
A sütés előtt:
1/4 tk őrölt fahéj
1/2 tk kristálycukor
1 tojás felverve
Fügés galett (glutén és laktózmentes) elkészítése:
1. A lisztet egy keverőtálba mérjük. A hideg vajat/margarint kimérjük, és felkockázzuk. Hozzáadjuk a liszthez, és kézzel összemorzsoljuk. Amikor vizes homok textúrája lesz, és minden kis darabka vajat bevont a liszt, hozzáadjuk a többi hozzávalót.
2. Kézzel vagy géppel, egynemű tésztát gyúrunk belőle. Amikor kezd összeállni, enyhén lisztezett munkalapra öntjük, és ott gyúrjuk teljesen simává. Ha ekkor még szakad, morzsalékos és törik a tészta, az sem gond. A pihentetési idő leteltével megfelelő lesz az állaga! A tésztát csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőszekrénybe 1 órára.
3. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alső-felső programon. Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral.
4. A pihentetési idő leteltével a tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 0,5 cm vastag körré nyújtjuk. Sodrófára tekerjük és átemeljük a sütőpapírral bélelt sütőlemezre.
5. A tészta szélétől 2-3 centit hagyjunk szabadon, a közepét kenjük meg füge lekvárral, és szépen rendezzük el rajta a félbevágott fügéket. A tészta széleit hajtsuk fel és kenjük le egy felvert tojással. Sütés előtt közvetlenül szórjuk meg mindenhol alaposan cukor és fahéj keverékével. Ez csodás illatot, és ropogós, helyenként karamellizált széleket fog eredményezni.
6. Előmelegített sütőbe toljuk és 40 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni (ha bírjuk), ezután porcukorral megszórva, tejszínhabbal, vagy akár egy gombóc vanília fagylalttal tálaljuk.