Francia hagymaleves, gluténmentes pirítóssal – ha szeretnél jóllakni, de nem akarsz hozzá ezer kalóriát betömni. Fenséges ízhatás az egyik leggyakrabban használt konyhai fűszernövényünkből.
Francia hagymaleves, gluténmentes pirítóssal hozzávalók (2 személyre):
2 nagy fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
50 g laktózmentes vaj/margarin
50 g gluténmentes liszt
1 dl fehérbor
1 L alaplé
só, bors
2 szelet gluténmentes kenyér
150 g laktózmentes reszelt sajt
néhány szál metélőhagyma
Francia hagymaleves, gluténmentes pirítóssal elkészítése:
1. A vöröshagymát megtisztítjuk, és a póréhagymával együtt legyaluljuk, vagy éles késsel nagyon vékonyra szeleteljük.
2. Lábasban vajat/margarint hevítünk, a hagymákat világos barnára pirítjuk. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz.
3. Megszórjuk a liszttel, felöntjük a fehérborral és az alaplével, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Felforraljuk, majd a lángot lejjebb véve 15-20 percig főzzük.
4. A sütőt bekapcsoljuk 200°C fokra, grill programon.
5. A levest két tűzálló edénybe merjük, a tetejükre helyezünk 1-1 szelet gluténmentes kenyeret. Gazdagon megszórjuk reszelt sajttal, és forró grill alatt megpirítjuk.
6. Tálalás előtt szórjuk meg még egy kevés reszelt sajttal, és apróra vágott metélőhagymával.
Kalóriatartalom:
Kb. 40 kcal/100 gramm