Tagadhatatlanul beköszöntött az ősz (végre). Érdemes megünnepelni egy fejedelmi csirkesülttel, méghozzá velesült zöldségekkel.
Egészben sült csirke velesült zöldségekkel hozzávalók:
1 egész tanyasi csirke (kb 1,5 kg)
1,5 kg gyökérzöldség (ízlés szerint répa, fehérrépa, cékla stb)
2 db vöröshagyma
1 citrom
só, bors
A fűszervajhoz:
100 g laktózmentes vaj/margarin
1 marék friss petrezselyem
1 ág friss rozmaring
1 tk só
1/2 tk bors
1 tk fűszerpaprika
Egészben sült csirke, velesült zöldségekkel elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 200°C fokra, alsó-felső programon. Egy 21×30 cm nagyságú tepsit előkészítünk.
2. A zöldségeket megmossuk, meghámozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk őket. Túl kicsik ne legyenek, hacsak nem zöldség pürét akarunk látni a végén. A hagymát szintén hámozzuk meg és vágjuk 4 felé. A citromot is mossuk meg és vágjuk félbe. Mindent rendezgessünk el a tepsiben, és szórjuk meg sóval, borssal.
3. A fűszervajhoz a puha vajat/margarint az apróra vágott petrezselyemmel, rozmaringgal, sóval, borssal és paprikával kikeverjük, majd a csirkét alaposan bedörzsöljük vele. Ne feledkezzünk meg a belsejéről sem!
4. A csirkét a zöldségágyra helyezzük mellével felfelé, és az előmelegített sütőbe toljuk 90 percre (nem kell lefedni!!). Ezután ízlés szerint tovább is piríthatjuk a bőrét, hogy ropogós legyen, további 10 percig. Ehhez kapcsoljuk be a légkeverés funckiót.
5. A sültet a zöldségekkel, rizzsel, salátával, szaftjával tálaljuk.