Emlékeztek, hogy az amerikai filmekben milyen jól néztek ki a frissen sült csokis kekszek? Csorgó nyállal néztük és vágytunk rá, hogy bele kóstolhassunk a puha, szaftos, olvadt csoki darabokkal teli kekszbe. Az ételallergiásoknak is szerettünk volna kedvezni ezzel a recepttel, hiszen gluténmentes és tejmentesen is elkészíthető. Tökéletes felhasználási módja a mindenféle felbontott és megmaradt csokoládéknak, tehát nem csak étcsokoládéval lehet elkészíteni, hanem tej, vagy fehér csokoládéval is.
Chocolate chip cookie – csokidarabos keksz hozzávalók:
200 g laktózmentes vaj vagy margarin
180 g kristálycukor
2 tojás
1 ek vanília aroma
300 g gluténmentes liszt
6 g sütőpor
1 tk só
160 g őrölt mandula
200-300 g étcsokoládé
Chocolate chip cookie – csokidarabos keksz elkészítése:
1. A puha, szobahőmérsékletű vajat/margarint a cukorral, a tojásokkal és a vaníliával habosra keverjük.
2. Beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet és a sót. Kezdjük el összekeverni, és amíg már félig össze állt, adjuk hozzá a mandulalisztet.
3. A csokoládét felaprítjuk. Ne legyenek túl aprók a csokidarabok, legyenek benne kb 1 centis darabok is, így látványosabb lesz sütés után a keksz. Adjuk ezt is a tésztához és keverjük alaposan össze.
4. Folpackkal fedjük le és tegyük hűtőbe 2 órára.
5. A sütőt előmelegítjük 160°C fokra, légkeveréses programon (sima alsó-felső programmal is lehet, akkor 170°C fokra melegítsük a sütőt). Két nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
6. A dermedt tésztából fagylalt kanállal, vagy evőkanállal szedjünk egyforma tészta halmokat. A tenyerünkkel gömbölyítsük ki és helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól távol, mert kissé szét fognak terülni sütés közben.
7. Előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Sütőből kivéve NE vegyük le azonnal a tepsiről a kekszeket. Hagyjuk rajta langyosra hűlni, mert ez idő alatt is tovább sül a keksz. Ezután rácsra szedve hagyjuk teljesen kihűlni.
8. Légmentesen záródó dobozban tároljuk.
Kalóriatartalom:
Kb. 380 kcal/100 gramm