A formája és a frissítő citromos íze miatt, kitűnően passzol a citromos linzer Húsvétra. Természetesen nem csak erre az alkalomra készíthető, hiszen a forma és a méret csak a fantáziánkon múlik. Annyi azonban biztos, hogy a citrom imádók minden nap ezt ennék!
Citromos linzer hozzávalók:
A citromos linzer tésztához:
300 g gluténmentes liszt
200 g laktózmentes vaj/margarin
100 g kristálycukor
1 citrom reszelt héja
1 tojás
1/2 tk vanília paszta
A lemon curd-höz:
3 tojás
3 citrom reszelt héja és leve
150 g kristálycukor
100 g laktózmentes vaj/margarin
A vajkrémhez:
50 g laktózmentes vaj/margarin
50 g porcukor
Tálalás előtt:
1 ek porcukor
Citromos linzer elkészítése:
1. A cukrot egy tálba mérjük, és hozzáadjuk a reszelt citromhéjat. Alaposan morzsoljuk össze, így kioldódnak az illóolajok a citromhéjból, és még finomabb lesz a linzertészta.
2. A lisztet egy keverőtálba mérjük. A hideg vajat/margarint kimérjük, és felkockázzuk. Hozzáadjuk a liszthez, és kézzel összemorzsoljuk. Amikor vizes homok textúrája lesz, és minden kis darabka vajat bevont a liszt, hozzáadjuk a citromhéjjal elmorzsolt cukrot, a tojást és a vaníliát.
3. Kézzel vagy géppel, egynemű tésztát gyúrunk belőle. Amikor kezd összeállni, enyhén lisztezett munkalapra öntjük, és ott gyúrjuk teljesen simává. Ha ekkor még szakad, morzsalékos és törik a tészta, az sem gond. A pihentetési idő leteltével megfelelő lesz az állaga! A tésztát csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőszekrénybe 1 órára. Tipp: ez a tészta 48 órát is pihenhet a hűtőben, ha pl az ünnepi sürgés-forgásban előre szeretnénk ezzel dolgozni!
4. Amíg a tészta pihen készítsük el a lemon curd-öt. Az alaposan megmosott citromok héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk. A tojásokkal és a cukorral együtt hőálló tálba tesszük, majd vízgőz felett hőkezeljük, besűrítjük. Konyhai hőmérővel ellenőrizzük a hőfokát (a szalmonella 70°C fok felett pusztul el, de vigyázzunk, hogy 75°C fölé se melegedjen, mert abból rántotta lesz). Ha elérte a megfelelő hőmérsékletet vegyük le a vízgőz felől, és keverjük hozzá a szobahőmérsékletű vajat. Jól záródó üvegbe töltjük és hagyjuk kihűlni. Felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk.
5. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Két nagy, sütőpapírral bélelt tepsit előkészítünk.
6. A pihentetett linzer tésztát lisztezett felületen fél cm vastagságúra nyújtuk, majd tojás alakú kiszúróval kiszaggatjuk. A tojások felét szúrjuk ki egy kisebb, kör alakú formával, ez lesz a tojás „sárgája”.
7. Előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni.
8. Puha, szobahőmérsékletű vajból/margarinból és porcukorból vajkrémet készítünk. Ezt csak szilikon spatulával keverjük krémesre, és töltsük habzsákba. A teli tojások szélei mentén kerítést készítünk a vajkrémből, ez meg fogja akadályozni, hogy a citromkrém kifollyon, amikor összeállítjuk a linzert.
9. A vajkrém kerítést megtöltjük a lemon curd-del, majd ráhelyezzük a lyukas tojásokat. A lyukakat (ha szükséges) töltsük fel teljesen lemon curddel. Tegyük hűtőbe a linzereket egy éjszakára, hogy kellően megpuhuljanak.
10. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.