Citromos linzer
Sütemények

Citromos linzer

A formája és a frissítő citromos íze miatt, kitűnően passzol a citromos linzer Húsvétra. Természetesen nem csak erre az alkalomra készíthető, hiszen a forma és a méret csak a fantáziánkon múlik. Annyi azonban biztos, hogy a citrom imádók minden nap ezt ennék!

Citromos linzer hozzávalók:

A citromos linzer tésztához:
300 g gluténmentes liszt
200 g laktózmentes vaj/margarin
100 g kristálycukor
1 citrom reszelt héja
1 tojás
1/2 tk vanília paszta

A lemon curd-höz:
3 tojás
3 citrom reszelt héja és leve
150 g kristálycukor
100 g laktózmentes vaj/margarin

A vajkrémhez:
50 g laktózmentes vaj/margarin
50 g porcukor

Tálalás előtt:
1 ek porcukor

Citromos linzer
Citromos linzer

Citromos linzer elkészítése:

1. A cukrot egy tálba mérjük, és hozzáadjuk a reszelt citromhéjat. Alaposan morzsoljuk össze, így kioldódnak az illóolajok a citromhéjból, és még finomabb lesz a linzertészta.
2. A lisztet egy keverőtálba mérjük. A hideg vajat/margarint kimérjük, és felkockázzuk. Hozzáadjuk a liszthez, és kézzel összemorzsoljuk. Amikor vizes homok textúrája lesz, és minden kis darabka vajat bevont a liszt, hozzáadjuk a citromhéjjal elmorzsolt cukrot, a tojást és a vaníliát.
3. Kézzel vagy géppel, egynemű tésztát gyúrunk belőle. Amikor kezd összeállni, enyhén lisztezett munkalapra öntjük, és ott gyúrjuk teljesen simává. Ha ekkor még szakad, morzsalékos és törik a tészta, az sem gond. A pihentetési idő leteltével megfelelő lesz az állaga! A tésztát csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőszekrénybe 1 órára. Tipp: ez a tészta 48 órát is pihenhet a hűtőben, ha pl az ünnepi sürgés-forgásban előre szeretnénk ezzel dolgozni!
4. Amíg a tészta pihen készítsük el a lemon curd-öt. Az alaposan megmosott citromok héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk. A tojásokkal és a cukorral együtt hőálló tálba tesszük, majd vízgőz felett hőkezeljük, besűrítjük. Konyhai hőmérővel ellenőrizzük a hőfokát (a szalmonella 70°C fok felett pusztul el, de vigyázzunk, hogy 75°C fölé se melegedjen, mert abból rántotta lesz). Ha elérte a megfelelő hőmérsékletet vegyük le a vízgőz felől, és keverjük hozzá a szobahőmérsékletű vajat. Jól záródó üvegbe töltjük és hagyjuk kihűlni. Felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk.
5. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Két nagy, sütőpapírral bélelt tepsit előkészítünk.
6. A pihentetett linzer tésztát lisztezett felületen fél cm vastagságúra nyújtuk, majd tojás alakú kiszúróval kiszaggatjuk. A tojások felét szúrjuk ki egy kisebb, kör alakú formával, ez lesz a tojás „sárgája”.
7. Előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni.
8. Puha, szobahőmérsékletű vajból/margarinból és porcukorból vajkrémet készítünk. Ezt csak szilikon spatulával keverjük krémesre, és töltsük habzsákba. A teli tojások szélei mentén kerítést készítünk a vajkrémből, ez meg fogja akadályozni, hogy a citromkrém kifollyon, amikor összeállítjuk a linzert.
9. A vajkrém kerítést megtöltjük a lemon curd-del, majd ráhelyezzük a lyukas tojásokat. A lyukakat (ha szükséges) töltsük fel teljesen lemon curddel. Tegyük hűtőbe a linzereket egy éjszakára, hogy kellően megpuhuljanak.
10. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.

Citromos linzer
Citromos linzer
OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük