Láttuk, hallottuk a filmekben, de még sosem próbáltuk?! Pedig az amerikai palacsinta elkészítése nem ördögtől való művelet, csupán annyi áll a háttérben, hogy a mi génjeinkbe a vékonyra sütött, tölthető és tekerhető palacsinta van belekódolva. Most viszont itt az alkalom, hogy elsajátítsuk ennek a vastag tésztájú, puha, könnyű, általában juharsziruppal meglocsolt palacsinta elkészítésének csínját-bínját.
Amerikai palacsinta (pancake) hozzávalók:
300 g gluténmentes liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
5 g porcukor
1 csomag (8 g) vaníliáscukor
2 tojás
150 g laktózmentes natúr joghurt
400 ml laktózmentes tej
1 csipet só
olaj a sütéshez
Amerikai palacsinta (pancake) elkészítése:
1. A lisztet a sütőporral, a cukrokkal és a sóval összekeverjük. Beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a joghurtot és a tej 2/3-át, majd csomómentesre keverjük. Adjunk még hozzá tejet ha úgy látjuk, hogy túl sűrű, de nem biztos, hogy mind kelleni fog bele!
2. Egy tapadásmentes serpenyőbe tegyünk 1 ek olajat. Forrósítsuk fel, majd papírtörlővel kenjünk szét egyenletesen az egész serpenyőben, a fölösleget ezzel felitatva.
3. Merőkanállal szedjünk a serpenyőbe a tésztából 3-4 kisebb adagot. Addig süssük az egyik oldalát, amíg a tetején kis buborékok jelennek meg. Ekkor fordítsuk meg, és süssük a másik oldalt is kb 2 percig. Folytassuk a sütést, amíg a tészta elfogy.
4. Egymásra tesszük a palacsintákat és meghintjük porcukorral. Locsoljuk meg juharsziruppal, vagy mézzel, vagy agavé sziruppal. Tálalhatjuk friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel, kompóttal is.
Kalóriatartalom:
Kb. 250 kcal/100 gramm