Az almás pitét mindenki szereti. Aki nem, az ugyebár egyéb gazságokra is képes ;). Az almás pite titka az omlós tészta, az édesen savanykás alma, és a mesterien adagolt, almához remekül illeszkedő fűszerek harmóniája.
Almás pite hozzávalók:
Az omlós tésztához:
150 g porcukor
250 g gluténmentes liszt
fél citrom reszelt héja
1 csipet őrölt fahéj
150 g laktózmentes vaj/margarin
1 tojás sárgája (kihagyható, enélkül is össze áll a tészta)
1 ek laktózmentes vaj/margarin
A töltelékhez:
1300 g alma
250 g kristálycukor
1 tk őrölt fahéj
2 csomag (80 g) vaníliás pudingpor
200 ml hideg víz
A tetejére:
700 g alma
fél citrom leve
2 csomag (16 g) vaníliás cukor
Almás pite elkészítése:
1. A tésztához a porcukrot a gluténmentes liszttel, a fahéjjal és a citromhéjjal összekeverjük. A hideg vajjal/margarinnal elmorzsoljuk, majd a tojássárgájával (vagy nélküle) összedolgozzuk. A tésztát tegyük 30 percre a hűtőszekrénybe, addig készítsük el a tölteléket.
2. Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Lábasba tesszük, cukorral és fahéjjal 10 percet pároljuk. A pudingport hideg vízben elkeverjük, az almára öntjük, felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, lapos tányérra öntjük, szétterítjük, hogy gyorsabban kihűljön.
3. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Egy 26 cm átmérőjű piteformát kikenünk 1 ek vajjal/margarinnal.
4. A tésztát kivesszük a hűtőből, 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és a piteformába terítjük. Lenyomkodjuk a széleit vigyázva, hogy a ne lyukadjon ki tészta.
5. Egyenletesen szétterítjük rajta a tölteléket.
6. A maradék almát kicsumázzuk és vékony szeletekre vágjuk. Esztétikusan elrendezgetjük a töltelék tetején. Meglocsoljuk citromlével, és megszórjuk vaníliáscukorral.
7. Előmelegített, forró sütőben 35-40 percig sütjük. Hagyjuk a formában kihűlni, ezután szeletelve tálaljuk.
Tipp: a tetején sorba rendezett almaszeleteken szépen mutat, ha rajta hagyjuk a héját. Viszont ha zavar, nyugodtan hámozzuk meg!
Kalóriatartalom:
Kb. 300 kcal/100 gramm