Sokan nem szeretik a főzelékeket, pedig fogyókúrában is nagyon hasznosak, hiszen amellett, hogy jó időre jóllakatnak, rengeteg rostot is tartalmaznak, így abszolút teljesül a lassú szénhidrátfelszívódás kívánalma. Ja, és persze a főzelék lehet isteni finom is. Gyerekkort idéző recept következik: a zöldbabfőzeléké!
Zöldbabfőzelék hozzávalók:
1 ek sertészsír
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 ek fűszerpaprika
500 g zöldbab
1,5 L víz
só, bors
1 db babérlevél
1 kis pohár laktózmentes tejföl
40 g étkezési keményítő
Zöldbabfőzelék elkészítése:
1. Sertészsíron üvegesre pároljuk a felkockázott hagymát, beledobjuk a zúzott fokhagymát is. Félrehúzzuk a tűzről és rászórjuk a paprikát. Egy pici vizet öntünk alá, gyors mozdulatokkal elkeverjük.
2. Beletesszük a megtisztított zöldbabot, és felöntjük a vízzel. Sózzuk, borsozzuk, a vízve tesszük a babérlevelet. Lefedjük, és addig főzzük amíg a zöldbab megpuhul.
3. A tejfölben csomómentesre keverjük a keményítőt, szedjünk bele egy nagy merőkanállal a forró vízből, és keverjük össze a tejföllel, a hőkiegyenlítés végett. Folyamatos kevergetés mellett csorgassuk a tejfölt a forró lébe.
4. 2 percig forraljuk, kivesszük a babérlevelet, pörkölttel, fasírttal, sült kolbásszal tálaljuk.
Kalóriatartalom:
Kb. 100 kcal/100 gramm