Egy igazán kiadós reggeli étel, melyben minden benne van, amire a szervezetnek szüksége van, hogy kellő energiánk legyen egész délelőtt: rost (zöldségek, fehérje (tojásfehérje), zsír (tojássárgája, olaj). Most egy nagyon „alap” shakshuka receptet mutatunk be, de csak úgy mint a magyar lecsót, ezt is lehet turbózni padlizsánnal, spenóttal, csípős paprikával, cukkinivel stb.
Shakshuka – az izraeli lecsó hozzávalók (2 személyre):
400 g aprított paradicsom konzerv
2 ek naprafogróolaj
1 kisebb fej vöröshagyma
1 kaliforniai paprika
2 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt kömény
1 tk fűszerpaprika
só, bors
2 tojás
1 csokor friss petrezselyem
Shaksuka – az izraeli lecsó elkészítése (2 személyre):
1. A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát lereszeljük vagy finomra vágjuk, a paprikát felkockázzuk.
2. Egy tapadásmentes serpenyőben olajat hevítünk, beledobjuk a zöldségeket, 10 percig pirítjuk.
3. Rászórjuk a fűszereket, és hozzáadjuk a paradicsomkonzervet. Ha a konzervnek nincs túl sok leve, adjunk hozzá 100 ml vizet.
4. Alacsony lángon rotyogtassuk 10 percig, majd kanállal készítsünk benne 2 mélyedést, majd ezekbe a mélyedésekbe üssük bele a tojásokat.
5. Fedjük le, és további 10 percig pároljuk, amíg a tojás is megfő. Ha folyósan szeretjük a sárgáját, kevesebb idő is elég lehet!
6. Tálaláskor szórjuk meg friss aprított petrezselyemmel.
Kalóriatartalom:
Kb. 60 kcal/100 gramm