A vaníliás pudingot méltán sorolhatjuk az egyszerű, de nagyszerű kategóriába. A mai rohanó világban már inkább az előre bekevert pudingporokból készítenek a legtöbben pudingot, amivel egyébként semmi baj nincs. Hiszen az elkészítése egyszerű, és sokkal olcsóbb is, ha azt nézzük milyen drága manapság a tojás.
Ez az autentikus recept tökéletes felhasználási módja a süteményekből, vajkrémekből kimaradt tojássárgája felhasználásának. A tojássárga mennyisége nincs kőbe vésve. Minél többet teszünk bele, annál sűrűbb lesz a krém. Ha pedig vanília sodót szeretnénk készíteni, használjunk több tejet!
Selymes vanília puding hozzávalók:
4 tojássárgája
75 g cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
30 g étkezési keményítő
500 ml tej
1 ek vanília aroma (vagy 1 db vaníliarúd kikapart magja, vagy 2-3 g vanília őrlemény)
Selymes vanília puding elkészítése:
1. Egy lábasban feltesszük a tejet melegedni a vaníliával.
2. A tojássárgákat a cukorral és a keményítővel habosra keverjük.
3. Amikor a tej elkezd gőzölögni, egy merőkanállal teszünk belőle a tojásos keverékbe. Gyors mozdulatokkal simára keverjük. Még egy merőkanál tejet keverjünk bele. Elvégeztük a hőkiegyenlítést, így nem fog összeugrani a tojás amikor beleöntjük a forró tejbe.
4. A tojásos keveréket a forró tejbe öntjük, folyamatosan kevergetjük, egyet forralunk rajta, majd félre húzzuk.
5. Poharakba töltjük, hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalhatjuk friss gyümölccsel, csokoládéval, tejszínhabbal.
Tipp: Ha nem pohárdesszertként szeretnénk fogyasztani, hanem például somlói galuskához készítjük, főzés után öntsük át egy tiszta edénybe, a tetejére tegyünk folpackot, hogy hűlés közben ne bőrösödjön meg. Hagyjuk teljesen kihűlni, ezután felhasználható.
Kalóriatartalom:
Kb. 125 kcal/100 gramm