A croquembouche nem más, mint egy jókora adag töltött profiterol, karamellel összeragasztva, ezzel tornyot formálva. Ez a „torta” minden ünnepi asztal fő éke lehet. Fokozva a karamellás ízélményt ehhez a recepthez karamellás krémet választottunk.
Croquembouche (profiterol) hozzávalók:
Az égetett tésztához:
120 ml laktózmentes tej
120 ml víz
120 g laktózmentes vaj vagy margarin
10 g kristálycukor
1 g só
150 g gluténmentes liszt
240 g tojás (kb. 4-5 db)
A karamell krémhez:
100 g kristálycukor
255 g laktózmentes habtejszín
100 g fehércsokoládé
45 g laktózmentes vaj
A karamellhez:
100 g kristálycukor
Croquembouche (profiterol) elkészítés:
1. Először a karamell krémet készítsük el, mert ki kell hűlnie. A cukrot egy száraz lábasban karamellizáljuk. Amikor elérte a nekünk tetsző színt, félrehúzzuk és beleöntjük a tejszínt. Visszatesszük a lángra, és folyamatosan kevergetjük, amíg a cukor újra fel nem olvad. Ezután hozzá adjuk a vajat, és a felaprított fehércsokoládét, majd simára keverjük. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd 1 órára hűtőbe tesszük.
2. Elkészítjük az égetett tésztát a tanult módon. A profiterolokhoz habzsákból kör alakú halmokat nyomunk a sütőpapírral borított tepsire. Ha a tetejük csúcsos lenne, vizes ujjal, óvatosan lapítgassuk el a csúcsokat.
3. A kihűlt profiterolok alját kilyukasszuk egy késsel.
4. A krémünket kézi habverő segítségével, vagy robotgéppel, legfeljebb közepes fokozaton kihabosítjuk. Vigyázzunk, hogy ne csapódjon ki! Ezután habzsákba töltjük a krémet, és megtöltünk vele minden profiterolt.
5. Készítsünk elő egy tortakartont, tálat vagy tálcát amin tálalni szeretnénk. Ezután egy száraz serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, majd minden kis töltött fánkot belemártunk, és körkörös alakban ráhalmozzuk a tálunkra. Egymásra ragasztjuk őket a karamellel, kúp alakú tornyot formálva.
6. Ha maradt a karamellből, villával szálakat húzva díszíthetjük körbe a művet.
Kalóriatartalom:
Kb. 320 kcal/100 gramm