Jó, ha tisztában vagyunk a fontos dolgok kiindulási alapjaival: így van ez a muffinnál is. Mivel a muffin egy rendkívül sokoldalúan variálható édesség, ezért van úgynevezett muffin alaprecept, amit bármilyen fogadra való plusz adalékkal megturbózhatsz a mindig egyedi és különleges ízhatás kedvéért.
A recept második felében pedig a muffinok tetejére díszítésként és élményfokozóként használt alapkrém leírását találod meg, így a muffin felfejlődik máris cupcake-ké. Kellemes kísérletezgetést!
Vaníliás muffin alaprecept hozzávalók:
2 tojás
250 ml laktózmentes tej
125 ml napraforgó olaj
1 ek vanília aroma
350 g gluténmentes liszt
200 g kristálycukor
1 tk szódabikarbóna vagy 1 csomag (10 g) sütőpor
csipet só
Vaníliás muffin alaprecept elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. A muffintepsit kibéleljük papírkapszlikkal.
2. A nedves összetevőket egy tálban elkeverjük.
3. A száraz összetevőket egy másik tálban szintén elkeverjük, majd a kettőt egybe öntjük, simára keverjük.
4. A tésztát a muffin formákba adagoljuk. Nagyjából a háromnegyedéig töltsük meg a formákat.
5. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Díszíthetjük egy egyszerű, ám stabil krémmel, így lesz a muffinból cupcake!
Cupcake alapkrém hozzávalók
500 g laktózmentes mascarpone
200 ml laktózmentes habtejszín
1 csomag habfixáló
200 g porcukor
1 ek vanília aroma
Cupcake alapkrém elkészítés
1. A tejszínt a habfixálóval elkezdjük robotgéppel kihabosítani. Amikor kezd tartása lenni beletesszük az összes mascarponet. Tovább habosítjuk.
2. Közben 2-3 részletben adjuk hozzá a porcukrot, majd a legvégén a vaníliát.
3. Egy habzsákba csillag csövet (vagy bármilyen tetszőleg díszítőcsövet) helyezünk, megtöltjük a krémmel. Ezzel díszítjük a kihűlt muffinok tetejét.
4. Díszíthetjük tovább cukorgyöngyökkel vagy cukorkonfettivel.
Kalóriatartalom:
Muffin: Kb. 290 kcal/100 gramm
Cupcake: Kb. 310 kcal/100 gramm