Ez a fánk olyan, mintha az ősz beköltözne az otthonodba: puha tésztában fűszeres almatöltelék, és az a bizonyos otthonos érzés, amit csak egy frissen sült fánk tud adni.

Almás-fahéjas fánk glutén-és laktózmentesen hozzávalók:
A fánk tésztához:
320 ml meleg laktózmentes tej
50 g kristálycukor
2 csomag (14 g) porélesztő
480 g Szafi Free Hajdinamentes Univerzális Lisztkeverék
4 tojássárgája
60 g puha laktózmentes vaj
A töltelékhez:
850 g alma
4-5 ek kristálycukor
1 tk őrölt fahéj
200 ml víz
1 csomag (40 g) vaníliás pudingpor
A hempergetéshez:
100 g kristálycukor
1 ek őrölt fahéj
A sütéshez:
500 ml napraforgó olaj
Almás-fahéjas fánk glutén-és laktózmentesen elkészítése:
1. A meleg tejet összekeverjük az élesztővel és a cukorral, hagyjuk felfutni. A tészta többi hozzávalóit egy keverőtálba mérjük, majd a robotgép dagasztó szárával keverni kezdjük. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt is, majd 5 percig dagasztjuk. Meleg helyen 1 órát kelesztjük.
2. A tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, 1 cm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk belőle a fánkokat, amiket ezután konyharuhával letakarva 30 percig pihentetünk. Forró olajban megsütjük a fánkot, majd amíg meleg, meghempergetjük a cukor és fahéj keverékében.
3. A töltelékhez az felkockázott almát, cukor és fahéj hozzáadásával párolni kezdjük. Amikor az összes leve elfőtt, besűrítjük a víz és pudingpor keverékével. Hagyjuk langyosra hűlni, majd habzsákba töltjük.
4. A fánkokon egy hegyes késsel bevágást ejtünk, majd ezen keresztül megtöltjük őket.
