Unalmas már a megszokott paradicsomleves? Te is gondolkodtál már azon, hogy hogyan lehetne feldobni ezt a remek étket némi egzotikummal és plusz tartalommal? Most mutatunk egy rendkívüli elkészítési módot, és ezek után már csak az lesz a kérdés, hogy “hogyan élhettem eddig nélküle?”
„Sült” paradicsomleves hozzávalók:
1 egész fej fokhagyma
1,5 kg érett paradicsom
500 ml csirke/zöldség alaplé
1 nagyobb vöröshagyma
1 babérlevél
120 ml laktózmentes tejszín/főzőtejszín
só, bors ízlés szerint
olívaolaj
„Sült” paradicsomleves elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 200°C fokra, alsó-felső programon.
2. A paradicsomokat megmossuk, méretüktől függően félbe vagy négybe vágjuk, egy tűzálló edénybe helyezzük őket. A fokhagyma fej alját és tetejét levágjuk, és egészben a tálunk közepére helyezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal. Sütőben 45 percig sütjük.
3. Ezalatt a hagymát felkockázzuk és olajon megdinszteljük, a babérlevéllel együtt. Vigyázzunk, hogy a hagyma ne piruljon meg, mert keserű lesz. Amikor üveges a hagyma, a babérlevelet eltávolítjuk.
4. A paradicsomot a turmixba kanalazzuk, a krémesre sült fokhagymát belenyomjuk a kezünkkel, beletesszük a hagymát, és pépesítjük. Botmixerrel is dolgozhatunk, akkor egyenesen tehetjük a lábasba, amiben főzni fogjuk.
5. A pépet egy lábasba tesszük, felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk. A legvégén öntjük bele a tejszínt, forralunk rajta egyet, és kész is.
Igazán kihozza a paradicsom ízét, ha bazsalikomot vagy oregánót is teszünk bele. Tejszínnel meglocsolva tálaljuk, de ez elhagyható természetesen.
Kalóriatartalom:
Kb. 25 kcal/100 gramm