Sok tradícionális édességnek alapja a háztartási keksz – nem ritkán egyenesen a darált háztartási keksz -, és bizony a gluténmentes étrenden élők számára ez már újra egy plusz nehezítés. Ezért kiemelten érdemes a gluténmentes háztartási keksz recepttel jó barátságot kötni, mert bármikor szükség lehet rá a jövőben!
Gluténmentes háztartási keksz hozzávalók:
150 g laktózmentes vaj vagy margarin
75 g kristálycukor
255 g gluténmentes liszt
60 g étkezési keményítő
1 csipet só
1-2 ek laktózmentes tej
Gluténmentes háztartási keksz elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Egy nagy tepsit és 2 sütőpapírt előkészítünk.
2. A puha vajat/margarint a cukorral habosra keverjük. Beleszitáljuk a lisztet, a keményítőt és a sót. Kézzel, vagy a robotgép dagasztó szárával egynemű tésztát gyúrunk belőle. Ha nehezen akarna összeállni, egy kevés tejjel segíthetünk rajta.
3. A tésztát pihentetés nélkül 2 sütőpapír között 5 mm vastagságúra nyújtjuk. A további felhasználástól függően tetszőleges formájú és méretű kiszúróval keksz formákat szaggatunk belőle, vagy ha darált kekszre lesz szükségünk, akkor formázás nélkül a sütőpapírral együtt át emeljük a tepsire.
4. Előmelegített sütőben 15-17 percig sütjük (a kisebb méretű kekszeknek 10-15 perc is elég). Sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Légmentesen záródó dobozban tároljuk.
5. Darált kekszhez a kihűlést követően kis darabokra törjük a kekszet, és késes aprítóban finomra daráljuk.