A Pavlova torta egy különleges és klasszikusan ünnepi étek (na, nem nálunk – még), amit akkor is érdemes kipróbálnod, ha még sosem hallottál róla.
Klasszikus Pavlova torta hozzávalók:
4 tojásfehérje
200 g kristálycukor
1 tk vanília aroma
1 tk citromlé
1 tk étkezési keményítő
Feltét:
400 ml laktózmentes habtejszín
200 g friss vagy fagyasztott gyümölcs
Klasszikus Pavlova torta elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 175°C fokra, alsó-felső programon. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, amire két 18 cm átmérőjű kört rajzolunk. A sütőpapírt fordítsuk meg, hogy a rajzolt fele legyen lefelé, így ezzel nem érintkezik majd az étel. (Ha nem szeretnénk a közepét is megtölteni a tejszínhabbal, akkor egy nagyot is süthetünk, nem szükséges két felé venni a habcsókot.)
2. A tojásfehérjéket robotgéppel elkezdjük felverni, amíg lágy hab állaga nem lesz (kb 5 perc). Evőkanalanként adjuk hozzá a cukrot. Erre azért van szükség, hogy biztosan felolvadjon a habban az összes cukor. Amikor a cukor belekerült, tovább habosítjuk a robotgép legmagasabb fokozatán. A habcsóknak stabilnak, sűrűnek és fényesnek kell lennie. Ekkor bele tehetjük a vaníliát és a citromlevet, majd még 2 percig verjük ezekkel a habcsókot.
3. A keményítőt már szilikon spatulával keverjük el benne, mintha piskótát készítenénk, óvatos mozdulatokkal, hogy a hab ne essen össze.
4. A kész habcsókot, az előre berajzolt körökön belül szétterítjük a sütőpapíron. A pavlovákat a sütőbe toljuk, ekkor azonnal LEVESSZÜK A HŐFOKOT 90°C FOKRA! És így sütjük a pavlovát 90 percig. Másfél óra elteltével a sütőt teljesen lekapcsoljuk, és benne hagyjuk a pavlovát amíg a sütővel együtt teljesen kihűl.
5. A habtejszínt felverjük (ízlés szerint édesíthető, de a habcsók már eleve nagyon édes). A hab felével megkenjük az egyik pavlovát, rátesszük a másikat, és a maradék habot a tetejére simítjuk. Friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel, lekvárral, lemon curd-del, kompóttal díszítve tálaljuk.