A tejberizs és a tejbe(zab)gríz szerelmeseinek jó hírünk van! Itt az alapvetően gluténmentes, köleskása. Hihetetlenül finom, és gyorsabban is készül el, mint az előbb említett változatok. Ha tejberizsre vágyom, nem is szoktam már a rizsfőzéssel bíbelődni. A köles a rizs főzési idejének töredéke alatt elkészül. Lekvárral, kakaóporral, vagy fahéjjal meghintve is nagyon finom! A diétánknak megfelelő tejet használhatunk, mi ezúttal cukrozott vaníliás mandulatejjel készítettük el, ezért plusz édesítőt/cukrot nem is adtunk hozzá.
Vegán köleskása hozzávalók:
200 g köles
600 ml vaníliás mandulatej
200 g víz
víz a köles átmosásához
lekvár, kakaópor, fahéj a tálaláshoz
Vegán köleskása elkészítése:
1. A kölest folyó víz alatt alaposan mossuk át.
2. Az átmosott kölest a mandulatejjel és a vízzel tegyük fel főni. Forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a lángot, és gyakran megkeverve főzzük 10 percig. Ha úgy szeretjük, tovább is főzhetjük, amíg szétfő, így krémesebb, ragacsosabb lesz az állaga.
3. Melegen vagy hidegen is tálalhatjuk a kedvenc feltétünkkel.
Kalóriatartalom:
Kb. 85 kcal/100 gramm