A tojás allergia, sütemények szempontjából, az egyik legembertpróbálóbb kihívás. Szinte minden süteménybe kell valamilyen formában tojás, persze vannak kivételek. Célunk, hogy a tojásra érzékeny olvasóinknak is rendszeresen kedveskedjünk valamilyen finomsággal. Ilyen ez a tojásmentes zabpelyhes cookie-is, ami garantáltan a kedvence lesz mindenkinek, nem csak a tojásérzékenyeknek!
Tojásmentes zabpelyhes keksz hozzávalók:
125 g puha laktózmentes vaj/margarin
180 g kristálycukor
1 csomag (8 g) vaníliás cukor
2 db érett banán (pürésítve)
170 g gluténmentes liszt
100 g zabpehely
fél csomag (6 g) sütőpor
1 tk fahéj
80 g mazsola
Tojásmentes zabpelyhes keksz elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Egy szokványos, nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
2. A puha vajat/margarint a cukrokkal habosra keverjük. Adjuk hozzá a villával összenyomkodott banánt, a száraz hozzávalókat, végül a mazsolát is. Dolgozzuk össze.
3. Evőkanállal tegyünk halmokat a sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjunk helyet közöttük, mert nőni fognak sütés közben.
4. Forró sütőben 10 percig süssük, majd kivéve hagyjuk a tepsin langyosra hűlni őket. Ez idő alatt tovább fognak még sülni. Ezután tegyük rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni őket.
Kalóriatartalom:
Kb. 200 kcal/100 gramm