A tejszínes gombamártás alapreceptje, ha ennél valami könnyűt, finomat és közben azért laktatót is, vagy feldobnál valami szokványos étket vele, hogy különlegesként hasson.
Tejszínes gombamártás hozzávalók:
500 g gomba ízlés szerint
2 ek laktózmentes vaj
1 kisebb vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 tk szárított kakukkfű
200 ml fehérbor
200 ml alaplé
300 ml laktózmentes főzőtejszín
1 marék friss petrezselyem
só, bors
Tejszínes gombamártás elkészítése:
1. A vajat egy magas falú serpenyőben felhevítjük (vigyázzunk, hogy ne égjen meg!), és üvegesre pároljuk rajta a felkockázott hagymát.
2. Eközben a gombát megmossuk, és felszeleteljük. Hozzáadjuk a hagymához, ízesítjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával és kakukkfűvel. Pároljuk amíg a gomba kiengedi a levét.
3. Ekkor felöntjük a fehérborral, és folyamatosan kevergetve forraljuk el alóla. Így az alkohol elpárolog, de az íze beleivódik a gombába.
4. Felöntjük az alaplével és a tejszínnel, felforraljuk, majd rotyogtatjuk amíg a folyadék mennyisége a felére csökken.
5. Amikor elkészült, szórjuk meg apróra vágott, friss petrezselyemmel.
6. Sültek, steak-ek, rántott ételek mellé mártásként kínáljuk.