Mindenki hallott már az Ikeás svéd húsgolyókról. Receptünket követve, mostantól otthon is könnyedén elkészítheted (gluténmentesen).
Svéd húsgolyók hozzávalók:
A húsgolyókhoz:
500 g darált sertés vagy marhahús (a legjobb fele-fele arányban)
1 kis fej vöröshagyma
1 ek olíva olaj
30 g gluténmentes panírmorzsa
1 ek petrezselyem aprítva
1/2 tk őrölt szegfűszeg
1 tk fokhagymapor (vagy 2 gerezd zúzott fokhagyma)
só, bors
1 tojás
A szószhoz:
1 ek olívaolaj
5 ek laktózmentes vaj/margarin
3 ek gluténmentes liszt
400 ml marha alaplé
250 ml laktózmentes habtejszín (főzőtejszín is jó)
1 tk mustár
só, bors
A tálaláshoz:
1 marék friss petrezselyem
Svéd húsgolyók elkészítése:
1. Egy nagy serpenyőben 1 ek olívaolajat hevítünk, és üvegesre pároljuk rajta a felkockázott vöröshagymát. Ezt az edényt még használni fogjuk a recept során.
2. Az így elkészült hagymát a húsgolyó többi hozzávalójával együtt egy tálban jól összedolgozzuk. Érdemes kézzel összegyúrni az összetevőket. Formázzunk belőle kb. 20 db kis gombócot.
3. A serpenyőben hevítsünk fel újra 1 ek olívaolajat és 1 ek vajat/margarint. Helyezzük bele a húsgolyókat, és folyamatosan forgatva süssük, pirítsuk amíg minden oldala aranybarna lesz, és teljesen átsül. A húsgolyókat szedjük ki egy tányérra, és alufóliával takarjuk le.
4. A serpenyőben most olvasszuk fel a maradék 4 ek vajat/margarint, és szórjuk rá a lisztet. Keverjük csomómentesre, 1 percig pirítsuk. Apránként adjuk hozzá az alaplevet és a tejszínt, közben folyamatosan kevergessük. Tegyük bele a mustárt, ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint. Forraljuk fel a szószt, kevergessük amíg besűrűsödik.
5. Amikor a szósz sűrű, tegyük bele a húsgolyókat, és forraljuk együtt további 1-2 percig, amíg a szósz átjárja a húst.
6. Burgonya pürével vagy tésztával tálaljuk, majd alaposan szórjuk meg friss petrezselyemmel.
Tipp: a svédek ezt az ételt gyakran vörösáfonya lekvárral fogyasztják. Bátran kínáljuk mellé kis tálkában, vagy akár a főzés során 1-2 evőkanállal lehet tenni a szószba is!
Kalóriatartalom:
Kb. 200 kcal/100 gramm