Sütőtökös-csokis keksz (glutén, laktóz és tojásmentes)
Desszertek Sütemények

Sütőtökös-csokis keksz (glutén, laktóz és tojásmentes)

Egy jó csokis keksznek nincs párja. Főleg ha az belül kissé lágy, ragacsos, olvadt csokidarabokkal van tele. Mégjobb ha ezt felturbózzuk egy kis sütőtökkel és fűszerekkel. További különlegessége ennek a keksznek, hogy barnított vajjal készül. Ami felesleges lépésnek tűnhet, de higgyétek el, megéri a fáradozást!

Sütőtökös-csokis keksz (glutén, laktóz és tojásmentes)
Sütőtökös-csokis keksz (glutén, laktóz és tojásmentes)

Sütőtökös-csokis keksz (glutén, laktóz és tojásmentes) hozzávalók:

140 g barnított laktózmentes vaj
120 g világosbarna cukor
70 g kristálycukor
80 g sütőtök püré
1 tk vanília paszta
220 g gluténmentes liszt
1 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt gyömbér
1/2 tk őrölt szerecsendió
120 g darált dió
100 g durvára vágott étcsokoládé

Sütőtökös-csokis keksz (glutén, laktóz és tojásmentes)
Sütőtökös-csokis keksz (glutén, laktóz és tojásmentes)

Sütőtökös-csokis keksz (glutén, laktóz és tojásmentes) elkészítése:

1. A barnított vajjal kezdjük. A vajat egy lábasban melegíteni kezdjük, közben időnként keverjük rajta egyet. Először el fog olvadni, majd habos lesz, végül nagy buborékok képződnek rajta. Eközben a színe folyamatosan sötétedni fog, végül pedig amikor már nem képződik rajta több buborék, és szép karamell-barna színe lesz, elkészült. Ez a folyamat kb 5-10 percet vesz igénybe. Hagyjuk szobahőmrésékletűre hűlni. Az edény alján látni fogjuk, hogy mintha zaccos lenne. Azokra a fekete darabkákra nem lesz szükségünk, ezért szűrjük le a barnított vajat (1-2 darab ha bele kerül az nem gond).
2. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral.
3. A barnított vajat a barnacukorral és kristálycukorral keverjük össze, majd adjuk hozzá a sütőtök pürét és a vaníliát.
4. A fűszerekkel, sütőporral és szódabikarbónával összekevert gluténmentes lisztet is hozzáadhatjuk, végül a diót és a durvára vágott csokoládét. A végére nagyon tömör lesz a tészta ezért lehet, hogy kézzel lesz majd érdemes összeállítani a tésztát.
5. A tésztából egyforma gombócokat gyúrunk, és egymástól távol a sütőlemezre sorakoztatjuk őket. Előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük, vagy amíg a szélük kezd megpirulni, a közepük pedig még lágy marad. Sütőből kivéve hagyjuk a sütőlemezen kihűlni. Ez idő alatt is tovább sül, így nyeri majd el a végső állagát.
6. Ezután rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Légmentesen záródó dobozban tároljuk.

Sütőtökös-csokis keksz (glutén, laktóz és tojásmentes)
Sütőtökös-csokis keksz (glutén, laktóz és tojásmentes)
OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük