Egy jó csokis keksznek nincs párja. Főleg ha az belül kissé lágy, ragacsos, olvadt csokidarabokkal van tele. Mégjobb ha ezt felturbózzuk egy kis sütőtökkel és fűszerekkel. További különlegessége ennek a keksznek, hogy barnított vajjal készül. Ami felesleges lépésnek tűnhet, de higgyétek el, megéri a fáradozást!
Sütőtökös-csokis keksz (glutén, laktóz és tojásmentes) hozzávalók:
140 g barnított laktózmentes vaj
120 g világosbarna cukor
70 g kristálycukor
80 g sütőtök püré
1 tk vanília paszta
220 g gluténmentes liszt
1 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt gyömbér
1/2 tk őrölt szerecsendió
120 g darált dió
100 g durvára vágott étcsokoládé
Sütőtökös-csokis keksz (glutén, laktóz és tojásmentes) elkészítése:
1. A barnított vajjal kezdjük. A vajat egy lábasban melegíteni kezdjük, közben időnként keverjük rajta egyet. Először el fog olvadni, majd habos lesz, végül nagy buborékok képződnek rajta. Eközben a színe folyamatosan sötétedni fog, végül pedig amikor már nem képződik rajta több buborék, és szép karamell-barna színe lesz, elkészült. Ez a folyamat kb 5-10 percet vesz igénybe. Hagyjuk szobahőmrésékletűre hűlni. Az edény alján látni fogjuk, hogy mintha zaccos lenne. Azokra a fekete darabkákra nem lesz szükségünk, ezért szűrjük le a barnított vajat (1-2 darab ha bele kerül az nem gond).
2. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral.
3. A barnított vajat a barnacukorral és kristálycukorral keverjük össze, majd adjuk hozzá a sütőtök pürét és a vaníliát.
4. A fűszerekkel, sütőporral és szódabikarbónával összekevert gluténmentes lisztet is hozzáadhatjuk, végül a diót és a durvára vágott csokoládét. A végére nagyon tömör lesz a tészta ezért lehet, hogy kézzel lesz majd érdemes összeállítani a tésztát.
5. A tésztából egyforma gombócokat gyúrunk, és egymástól távol a sütőlemezre sorakoztatjuk őket. Előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük, vagy amíg a szélük kezd megpirulni, a közepük pedig még lágy marad. Sütőből kivéve hagyjuk a sütőlemezen kihűlni. Ez idő alatt is tovább sül, így nyeri majd el a végső állagát.
6. Ezután rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Légmentesen záródó dobozban tároljuk.