A lencsefőzelék receptünknél kifejtettük már, hogy miért nem csak Újévkor érdemes lencsét enni. A lencse rengeteg jó tulajdonsága mellett az íze sem elhanyagolható. Ha pedig véletlenül nem a lencsefőzelék lenne a szíved csücske, hoztunk neked egy sűrű, nagyon gazdag és laktató lencseleves receptet:
Sűrű lencseleves sertéshússal hozzávalók:
300 g száraz lencse
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek sertészsír
1 ek fűszerpaprika
50 g sűrített paradicsom
500 g sertéscomb
3-4 gerezd fokhagyma
2 szál répa
2 szál fehérrépa
2 db nagyobb burgonya
1 db füstölt hús ízű leveskocka
só, bors
1 marék friss petrezselyem
Sűrű lencseleves sertéshússal elkészítése:
1. A lencsét átválogatjuk, majd 1-2 órára, akár egész éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Ez idő alatt készítsük elő a hozzávalókat: hagymát apróra, a sárgarépát, a fehérrépát és a burgonyát kis kockákra vágjuk, illetve a sertéscombot is kockázzuk fel (ezt is minél kisebbre, hogy hamar átfőhessen).
2. Zsíron üvegesre pároljuk hagymát, bele tesszük a sűrített paradicsomot és a fűszerpaprikát, majd rádobjuk a felkockázott húst. Fehéredésig pirítjuk.
3. Hozzáadjuk a lecsepegtetett lencsét majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ízesítsük zúzott fokhagymával, füstkockával, sóval és borssal. Forraljuk fel, majd forrástól számított 30 percig főzzük alacsony lángon.
4. Ezután belekerülhet a többi zöldség, és együtt főzzük tovább, amíg minden megpuhul. A kellően apróra vágtuk a zöldségeket akkor 20-30 perc elég is lesz neki.
5. Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.