Steak recept
Húsételek

Steak

A steak…hát igen. Ha csak rá gondolok össze fut a nyál a számban. Ha étteremben járok, szinte mindig ezt rendelek. Sajnos sok rossz tapasztalatom is van velük. Amikor már meg se kérdezik, hogyan készítsék el, már sejteni lehet, hogy valami ehetetlen, agyon sütött cipőtalpat hoznak ki a tányéron. Ezért döntöttem úgy, hogy meg kell tanulnom itthon is elkészíteni. Néhány apró trükköt betartva, alapvetően egyszerűen tudunk otthon is mennyei medium-medium rare steak-et készíteni. Mert ugyebár úgy a legfinomabb 🙂 A recept megírása több időt vett igénybe, mint maga az elkészítés.

Steak hozzávalók:

1 szelet 3-4 cm vastag marha hátszín
2 evőkanál napraforgóolaj
só, bors
25 g laktózmentes vaj
1 szál rozmaring
1 gerezd fokhagyma

Steak elkészítés:

1. A húst az elkészítés előtt vegyük ki a hűtőből. Szobahőmérsékletűnek kell lennie, mielőtt elkezdjük sütni.
2. Egy serpenyőt felforrósítunk.
3. A hús egyik felét 1 evőkanál olajjal bedörzsöljük, sózzuk, borsozzuk. Olajozott felével lefelé a forró serpenyőbe helyezzük, közben sistergő hangot kell hallanunk. Így fogja megkapni a gyönyörű kérgét. 4-5 percig sütjük anélkül, hogy megfordítanánk. Ne is piszkáljuk a húst!
4. Amíg sül, a másik oldalát is kenjük be olajjal, sózzuk, borsozzuk. Majd 4-5 perc elteltével megfordítjuk a húst. Ezt az oldalt már csak 3-4 percig süssük.
5. Egy konyhai fogóval emeljük meg a húst, és az oldalait is süssük meg, hogy körben mindenhol kérget kapjon.
6. A vajat a hús mellé tesszük közben a serpenyőbe, a fokhagymát egy kicsit összenyomjuk (nem kell áttörni), beledobjuk a rozmaringot. A forró vajban kioldódnak a zöldfűszer és a fokhagyma illóolajai.
7. A serpenyőt egy kissé megemelve, a fűszeres forró vajjal 2-3 percig folyamatosan locsolgatjuk a steaket.
8. Ezután tányérra tesszük és pihentessük a húst pár percig.
9. Tálalhatjuk egészben, keresztben félbe vágva, vagy 1 centis szeletekre vágva. Köretként kínálhatunk mellé steakburgonyát, burgonyapürét, vagy salátát.

Kalóriatartalom:

Kb. 210 kcal/100 gramm

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük