A név alapján nem egy burgonyás ételre asszociálunk, pedig nem másról van szó, mint a spanyol krumplis omlettről, amit ők tortillának neveznek. Tradícionálisan semmit nem adnak hozzá, a lentebb látható néhány hozzávalón kívül, de képzeljük csak el, mennyire finom lehet felkockázott kolbásszal, baconnel, hagymával, zöldfűszerekkel készítve is!
Spanyol tortilla hozzávalók:
5 db közepes méretű burgonya
8 db tojás
100 ml olívaolaj
só, bors
Spanyol tortilla elkészítés:
1. A krumplikat meghámozzuk, és 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket fektessük papírtörlőre, hogy felitassuk a nedvességet.
2. Egy nagy, tapadásmentes serpenyőbe öntjük az olajat, és közepes lángon felhevítjük. Beletesszük a krumplit, és párszor megkeverve, 15 perc alatt, fedő alatt megpároljuk. Nem baj, ha a krumplik egymásra kerülnek. Az olaj ne legyen túl forró! Nem kell megpirulnia a burgonyának.
3. A tojásokat felütjük és elkeverjük egy tálban, alaposan sózzuk és borsozzuk meg.
4. A párolt krumplit szedjük át a tojásba, és 10 percet hagyjuk pihenni.
5. A serpenyőben maradt olajat újra melegítsük fel közepes lángon, majd öntsük bele a tojásos krumplit. Fedjük le, és 10 percig süssük. Ekkor már ne kevergessük.
6. 10 perc elteltével egy tányérra csúsztatjuk az omlettet, majd visszaborítjuk a serpenyőbe. Most a sült oldala lesz felfelé. További 5-10 percig süssük fedő alatt.
Kalóriatartalom:
Kb. 100 kcal/100 gramm