Sacher torta glutén-és laktózmentesen
Torták és krémek

Sacher torta glutén-és laktózmentesen

A Sacher torta az osztrák cukrászat egyik legismertebb remekműve: selymes csokoládé, baracklekvár és egy kis nosztalgia minden szeletben.

Sacher torta glutén-és laktózmentesen
Sacher torta glutén-és laktózmentesen

Sacher torta glutén-és laktózmentesen hozzávalók:

A Sacher felverthez:
6 tojás
6 tojás sárgája
180 g kristálycukor
180 g gluténmentes liszt
60 g holland kakaópor
60 g laktózmentes vaj

A töltelékhez:
300 g baracklekvár + 3 ek a külsejére

A díszítéshez:
200 g étcsokoládé
200 g laktózmentes habtejszín

Sacher torta glutén-és laktózmentesen
Sacher torta glutén-és laktózmentesen

Sacher torta glutén-és laktózmentesen elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük 160°C fokra, alsó-felső programon. Egy 22 cm átmérőjű tortakarika alját kibéleljük sütőpapírral.
2. Az egész tojásokat és a tojások sárgáját a cukorral együtt vízgőz felett kissé felmelegítjük. Hőkezelésre nincs szükség, csak addig melegítsük amíg a cukor felolvad benne. Ezután kihűlésig habbá verjük.
3. A kakaóporral elkevert lisztet átszitáljuk, majd szilikon spatulával, óvatos mozdulatokkal összekeverjük a habbal. A legvégén adjuk hozzá az olvasztott vajat. A tésztát öntsük a tortaformába, és az előmelegített sütőben süssük 40-45 percig. Ezután fejjel lefelé fordítva a tortaformát, hagyjuk teljesen kihűlni (így nem fog összeesni a megsült piskóta). A Sacher felvertet ezután kiszedjük a formából, a tetejét egyenesre vágjuk, majd két egyenlő vastagságú részre szeleteljük.
4. Az alsó Sacher lapot vastagon megkenjük forró baracklekvárral, majd ráhelyezzük a második piskótát is. Kívül is vonjuk be a lekvárral, majd egy éjszakára tegyük hűtőbe.
5. Másnap a tejszínt felmelegítjük (épphogy gőzölögjön), majd az egyforma darabokra tört étcsokoládéra öntjük. Hagyjuk pár percet állni, ezután keverjük csak össze. Egy sima, fényes ganache-t kell kapnunk. Ezt a ganache-t öntsük a jól lehűtött tortára ügyelve arra, hogy mindenhol egyenletesen fedje be a tortát a csokimáz. Tegyük újra a hűtőbe 15-20 percre, majd írjuk rá a tortára a maradék ganache-al az ikonikus „Sacher” feliratot.
TIPP: ezt előtte egy sütőpapíron vagy tálcán érdemes gyakorolni.

Sacher torta glutén-és laktózmentesen
Sacher torta glutén-és laktózmentesen
OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu