Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta (2015-ös országtorta újragondolása gluténmentesen)
Országtorták Sütemények Torták és krémek

Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta (2015-ös országtorta újragondolása gluténmentesen)

A Somlói revolúciónál is egyszerűbben elkészíthető országtorta következik: a pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta.

A torta jellemzői: két vékony, csokoládés-mandulás piskóta lapok közé rejtett sárgabarack zselé, melyre vastag karamell mousse réteg kerül. Ezt megkoronázandó került rá egy karamell glazúr is. Nem kell félnünk attól, hogy ez a torta túl édes lenne, hiszen a tömény édes ízeket tökéletesen kompenzálja a savanykás sárgabarack-pálinkás szirup, amivel a piskótalapokat itattuk át.

Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta (2015-ös országtorta újragondolása gluténmentesen)
Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta (2015-ös országtorta újragondolása gluténmentesen)

Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta (2015-ös országtorta újragondolása gluténmentesen) hozzávalók:

A karamellizált mandulához:
25 g kristálycukor
10 g víz
80 g szeletelt mandula
2 g só

A mandulás piskótához:
95 g mandulaliszt
75 g kristálycukor
4 db tojás
40 g vaj
25 g kristálycukor
3 tojás fehérje
55 g étcsokoládé
70 g karamellizált mandula

A pálinkás sziruphoz:
25 g sárgabarack pálinka
70 g sárgabarack lekvár
20 g víz
3 g citromsav

A sárgabarack töltelékhez:
250 g sárgabarack lekvár
10 g őrölt zselatin

A karamell mousse-hoz:
230 g kristálycukor
80 g méz
135 g tej
135 g habtejszín
5 db tojássárgája
50 g víz
15 g őrölt zselatin
400 ml habtejszín

A karamell glazúrhoz:
45 g kristálycukor
25 g víz
40 g méz
45 g fehércsokoládé
1 g só
15 g víz
5 g őrölt zselatin

A díszítéshez:
100 ml habtejszín
16 db csokoládé háromszög

Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta (2015-ös országtorta újragondolása gluténmentesen)
Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta (2015-ös országtorta újragondolása gluténmentesen)

Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta (2015-ös országtorta újragondolása gluténmentesen) elkészítése:

1. A karamellizált mandulához a cukrot és a vizet karamellizáljuk. Hozzáadjuk a sót és a mandulát, összekeverjük, majd egy sütőpapírral borított sütőlemezen szétterítjük. Megvárjuk amíg kihűl, ezután késes aprítóban finomra daráljuk.
2. A sütőt előmelegítjük 170°C fokra, alsó-felső programon. 2 sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, amikre 1-1 24 cm átmérőjű kört berajzoltunk.
3. A piskótához az egész tojásokat 75 g cukorral kihabosítunk, amíg megnő a térfogata és kivilágosodik. Hozzáadjuk a mandulalisztet és a karamellizált mandulát. Óvatosan keverjük össze, nehogy a hab összetörjön. Beleöntjük a felolvasztott vaj és csokoládé keverékét, végül a 25 g cukorral kemény habbá vert tojásfehérjével lazítjuk. A tésztát két felé osztjuk, és szétterítjük a sütőpapírra berajzolt körök mentén. A piskótalapokat egyesével, az előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd óvatosan húzzuk le róluk a sütőpapírt.
4. A sárgabarack pálinkás sziruphoz a hozzávalókat összeforraljuk, kihűtjük.
5. A sárgabarack töltelékhez a lekvárt és a zselatint felforraljuk. Mikor elkészült tegyük félre, és kezdjük el összeállítani a tortát. Az egyik piskótalapot egy tortakartonra helyezzük, köré egy állítható tortakarikát szorítunk. A tetejét megkenjük a pálinkás sziruppal, majd ráöntjük a barack tölteléket. A második piskótalap egyik felét kenjük meg a pálinkás sziruppal, majd a szirupos felével lefelé helyezzük a barack töltelékre. Végül a másik felét is kenjük meg a sziruppal. Tehát a rétegek így következnek: piskóta, szirup, barack zselé, piskóta aminek mindkét oldala szirupos. Amíg elkészítjük a karamell mousse-t, addig tegyük hűtőszekrénybe.
6. A karamell mousse-hoz a cukrot száraz edényben karamellizáljuk. Eközben egy másik edényben a mézet, tejet, tejszínt, és a tojássárgákat folyamatos keverés közben melegíteni kezdjük. A zselatint vízben duzzasztjuk, majd ezt is hozzáadjuk a tojássárgás keverékhez. Mikor a karamell elkészült, 2 részletben öntsük bele a tojásos keveréket. Vigyázzunk, mert ekkor gőz csaphat fel! Mikor teljesen összekeveredtek, húzzuk le a lángról és hagyjuk langyosra hűlni a krémet. Végül 400 ml felvert tejszínhabbal lazítjuk, majd a hűtőből kivett torta alapra öntjük. Tegyük vissza a hűtőbe 4 órára, amíg a mousse megdermed.
7. A karamell glazúrhoz a cukrot karamellizálni kezdjük. Ezután hozzáadjuk a 25 g vizet, mézet, fehércsokit, sót és a 15 g vízben duzzasztott zselatint. Felforraljuk, kevergessük amíg egynemű nem lesz. Öntsük a megdermedt karamell mousse tetejére, és tegyük hűtőbe 4 órára.
8. Tálalás előtt egy éles késsel vágjuk ki a tortát a tortakarikából. A tortát tejszínhabbal, és csokoládé háromszögekkel díszítjük.

Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta (2015-ös országtorta újragondolása gluténmentesen)
Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta (2015-ös országtorta újragondolása gluténmentesen)
OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük