A nyáron termő, édes, szó szerint napfény ízű koktélparadicsomok a legfinomabbak, ha közvetlenül leszedés után, csak úgy magában elmajszolgatjuk. Azonban ha szeretnéd télire üvegbe zárni a napfény ízét, akkor készítsd el ezt az olívaolajban tartósított és ízesített aszalt paradicsom receptet!
Olívaolajban eltett aszalt paradicsom hozzávalók:
1 kg koktélparadicsom
200 ml jó minőségű extra szűz olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 szál friss rozmaring (helyettesíthető 1 tk olaszos fűszerkeverékkel)
só, bors
Olívaolajban eltett aszalt paradicsom elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 100°C fokra, alsó-felső programon. A koktélparadicsomokat megmossuk és félbe vágjuk. A csumáját kivágjuk, majd a vágott felükkel felfelé egy tepsire rendezzük őket. Hagyjunk köztük némi helyet, sózzuk, borsozzuk, majd 2-3 órát az előmelegített sütőben szárítjuk. 2 óra elteltével figyeljük, hiszen nem szeretnénk ha ropogósra sülne. Legyen fonnyadt, aszalt, de még puha. A szárítási idő a sütő erősségétől, és a koktélparadicsomok méretétől is függ. A folyamat végén kb 120 g aszalt paradicsomunk lesz.
2. Az aszalt paradicsomot csatos, vagy bármilyen jól záródó üvegbe tesszük. Felöntjük annyi olívaolajjal, hogy ellepje. Beletesszük a nagyobb darabokra vágott fokhagymát és a választott friss vagy szárított fűszert.
3. Hűtőszekrénybe, vagy hűvös kamrapolcra tesszük, és legalább 1, de inkább 2 hétig hagyjuk érni fogyasztás előtt.
4. Fogyasztható tésztaételekhez, szendvicsbe, kenyértésztába gyúrva, pizza feltétként.