A céklát nemcsak savanyúságként, hanem húsokkal együtt sütve, smoothie-ba keverve, salátába reszelve, grillezve is fogyaszhatjuk. Rendkívül egészséges gyökérzöldség, hiszen tele van antioxidánsokkal, a leve pedig igazi kincs a magas vérnyomástól szenvedőknek. Nem mellesleg a máj működését is hatékonyan támogatja. Otthonunkban is könnyen hozzájuthatunk ehhez a csodaléhez, és az elkészítése is pofon egyszerű.
Nyers céklalé hozzávalók:
2 kg cékla
ízlés szerint citromlé és méz
Nyers céklalé elkészítése:
1. A céklát megmossuk és meghámozzuk.
2. Apró lyukú reszelőn lereszeljük, 2-3 órát pihentetjük. Ez idő alatt levet ereszt.
3. Kis lyukú szűrőn, vagy gézlapon átnyomkodjuk, kinyerjük az összes levet. (Ehhez javasoljuk a gumikesztyű használatát, hiszen befogná a bőrt.)
4. Citromlével és mézzel ízesítjük.
Kalóriatartalom:
Kb. 20 kcal/100 gramm