Milotai mézes grillázstorta (2013-as országtorta újragondolása mentes verzióban)
Országtorták Torták és krémek

Milotai mézes grillázstorta (2013-as országtorta újragondolása mentes verzióban)

A karamellás ízek kedvelőinek biztosan a Milotai mézes grillázstorta a kedvenc országtortája! Most elhoztuk a receptet glutén-és laktózmentesen, hogy végre az ételérzékenyek is megkóstolhassák.

A torta egy mousse tortához hasonlít leginkább. A grillázsos piskóta lapok közé töltött könnyed diós krém már önmagában elég ütős, de ezt megkoronázandó került még egy réteg selymes, mézes krém is. Azt gondolhatnánk, hogy ezt már nem is lehet fokozni, azonban erre még egy vékony réteg karamell máz került, ami az egész tortát felvillanyozza. A díszítés ránézésre egyszerű lehet, de a diós-narancsos tuile elkészítése nem épp egy 5 perces kihívás. Ahogy mondani szoktuk, az íze mindenért kárpótolni fog!

Milotai mézes grillázstorta (2013-as országtorta újragondolása mentes verzióban)
Milotai mézes grillázstorta (2013-as országtorta újragondolása mentes verzióban)

Milotai mézes grillázstorta (2013-as országtorta újragondolása mentes verzióban) hozzávalók:

A grillázsos piskótához:
3 tojássárgája
3 tojásfehérje
50 g dió grillázs (45 g kristálycukor + 25 g darált dió)
50 g gluténmentes liszt
70 g darált dió
15 g napraforgóolaj
5 g vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja

A ropogós praliné réteghez:
30 ml víz
30 ml kristálycukor
75 g darált dió
25 g fehércsokoládé
20 g gluténmentes karamellizált ostyatörmelék

A zselatin oldathoz (ezt a recept során többször is használni fogjuk):
100 ml víz
15 g őrölt zselatin

A diós krémhez:
50 g laktózmentes tej
60 g kristálycukor
3 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
5 g vaníliás cukor
20 g zselatin oldat
300 g laktózmentes habtejszín
120 g darált dió

A mézes krémhez:
50 g laktózmentes tej
80 g méz
3 tojás sárgája
15 g zselatin oldat
200 g laktózmentes habtejszín

A karamell mázhoz:
95 g kristálycukor
150 g laktózmentes tej
30 g laktózmentes vaj
6 g étkezési keményítő
12 g hideg víz
10 g zselatin oldat

A díszítéshez:
16 db diós-narancsos tuile

Milotai mézes grillázstorta (2013-as országtorta újragondolása mentes verzióban)
Milotai mézes grillázstorta (2013-as országtorta újragondolása mentes verzióban)

Milotai mézes grillázstorta (2013-as országtorta újragondolása mentes verzióban) elkészítése:

1. A piskótához szükséges dió grillázshoz 45 g cukrot karamellizálunk (165°C), beleszórunk 25 g darált diót. Egy fém tálcára egy darab sütőpapírt teszünk. Erre kiöntjük a grillázst, és fél cm vastagon szétterítjük. Hagyjuk kihűlni, majd daráljuk finomra.
2. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. 2 db sütőpapírra 1-1 24 cm átmérőjű kört rajzolunk.
3. A piskótát innentől a szokásos módon készítjük el. A tojásfehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, a tojássárgáját pedig a vaníliás cukorral kihabosítjuk. A ledarált grillázst, lisztet, diót és citromhéjat összekeverjük. A két felvert habot összeöntjük. Szilikon spatulával óvatosan összekeverjük, majd a száraz hozzávalókat 2-3 evőkanalanként adjuk hozzá. Az olajat csak a legvégén keverjük a tésztába. A tésztát két részre osztjuk, és a berajzolt körök mentén kikenjük a sütőpapírokra. Az elsőt az előmelegített sütőbe toljuk, 10 percig sütjük. Mikor kivettük, tegyük a helyére a második lapot, majd újabb 10 perc sütés után vegyük ki, hagyjuk őket teljesen kihűlni.
4. A ropogós praliné krémhez a vizet és a cukrot 105°C fokra melegítjük. Beletesszük a diót, hagyjuk kihűlni. Mikor szobahőmérsékletűre hűlt, késes aprítóban pépesítjük. Hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, majd legvégül a ropogós ostya törmeléket. Két sütőpapír között kinyújtjuk akkorára, mint amekkorák a piskótalapok. Így is hagyhatjuk amíg elkezdjük betölteni a tortát, vagy közvetlenül rátehetjük az egyik tetszőleges grillázsos piskótalapra.
5. A zselatin oldathoz a vizet és az őrölt zselatint összekeverjük, felforraljuk, felhasználásig félre tesszük.
6. A diós krémhez egy lábasba mérjük a tejet, cukrot, tojássárgákat, citromhéjat és vaníliáscukrot. Folyamatosan kevergetve besűrítjük, hőkezeljük (72°C fokra melegítjük). Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, ezután beleöntünk a zselatin oldatból 20 grammot, felvert tejszínhabbal lazítjuk, végül belekerül a darált dió.
7. A mézes krémhez lábasba mérjük a tejet, mézet, tojássárgákat. Folyamatosan kevergetve besűrítjük, hőkezeljük (szintén 72°C fokra melegítjük). Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd 15 g zselatin oldatot adunk hozzá, végül felvert tejszínhabbal lazítjuk.
8. Elkezdjük a torta összeállítását. A krémek folyósak, ezért mindenképp használjunk tortakarikát! A rétegek így jönnek sorban: grillázsos piskóta, ropogós pralinékrém, diós krém, grillázsos piskóta, mézes krém. Ezután minimum 4 órára, vagy egy egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

Milotai mézes grillázstorta (2013-as országtorta újragondolása mentes verzióban)
Milotai mézes grillázstorta (2013-as országtorta újragondolása mentes verzióban)

9. Másnap elkészítjük a tetejére a karamell mázat. A cukrot 170°C fokra melegítjük. Hozzáadjuk a tejet és a vajat. Vigyázzunk, mert ekkor a hőkülönbség miatt gőz csap fel. Kevergessük amíg a karamell újra teljesen felolvad. A hideg vízben elkeverjük a keményítőt, beleöntjük a karamellbe. Újraforraljuk, majd lehúzzuk a lángról, és hagyjuk kihűlni. Amikor elérte a szobahőmérsékletet, akkor hozzáadunk 10 grammot a zselatin oldatból. Ekkor a már megdermedt mézes krém tetejére öntjük. Újabb 4 órára hűtőbe tesszük (ennyi idő kell a zselatinnak). Ez a máz nem fog teljesen megszilárdulni, könnyen vágható marad.
10. Tálalás előtt vágjuk ki a tortakarikából és 16 db narancsos-diós, hajlított tuile-el körbe díszítjük.

Milotai mézes grillázstorta (2013-as országtorta újragondolása mentes verzióban)
Milotai mézes grillázstorta (2013-as országtorta újragondolása mentes verzióban)
OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük