Kedvencünk a kókuszgolyó! De mivel a gluténmentes kekszet ekkora mennyiségben megvásárolni hozzá egy kisebb vagyonba kerül, nemcsak a kókuszgolyó, hanem egy szuper keksz alapreceptet is hoztunk Nektek, ami ledarálva tökéletes helyettesítője lesz a darált háztartási keksznek.
Kókuszgolyó (gluténmentes darált keksz recepttel) hozzávalók:
A kekszhez:
150 g puha laktózmentes vaj/margarin
75 g kristálycukor
255 g gluténmentes liszt
60 g kukorica keményítő
1 csipet só
A kókuszgolyóhoz:
400 g darált keksz
200 g laktózmentes vaj/margarin
150 g porcukor
30 g holland kakaópor
1 tk rum aroma
50 g ízlés szerinti lekvár
laktózmentes vagy növényi tej, ha szükséges
A hempergetéshez:
200 g kókuszgolyó
Kókuszgolyó (gluténmentes darált keksz recepttel) elkészítése:
1. Először elkészítjük a darált kekszet: A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Egy nagy tepsit és 2 sütőpapírt elő készítünk. A puha vajat/margarint a cukorral habosra keverjük. Beleszitáljuk a lisztet, keményítőt és a sót. Kézzel vagy a robotgép dagasztó szárával egynemű tésztát gyúrunk belőle. Eleinte elég morzsalékos lesz a tészta, de a kellő gyúrás után össze fog állni. A tésztát két sütőpapír között 5 mm vastagságúra nyújtjuk. Az alsó sütőpapírral együtt átemeljük a tepsire. Előmelegített sütőben 15-17 percig sütjük, amíg a teteje egy kicsit kezd megpirulni. Sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd törjük össze, és késes aprítóban daráljuk le.
2. A kókuszgolyóhoz a puha vajat/margarint a porcukorral és a kakaóporral habosra keverjük. Hozzáadjuk a darált kekszet, a lekvárt, a rum aromát, és ha szükséges, annyi tejet, hogy jól formázható masszát kapjunk.
3. Gyúrjunk belőle dió nagyságú golyókat, majd hempergessük meg kókuszreszelékben.
Tipp: a keksz önmagában is nagyon finom. Tetszőleges kiszúrókkal kiszaggatva édes vajas kekszet készíthetünk belőle.