Kakaós piskóta lapok között finom vaníliakrém, kókusz és csokoládé köntös mögé rejtve. Klasszikus sütemény amiről nem is a karácsonyi, hanem a lagzis sütemények jutnak eszembe.
Hólabda (kozák sapka) glutén- és laktózmentesen elkészítése:
A kakaós piskótához:
5 tojás
100 g kristálycukor
80 g gluténmentes liszt
20 g holland kakaópor
1 csipet szódabikarbóna
A vaníliás krémhez:
500 ml laktózmentes tej
2 csomag (80 g) vaníliás pudingpor
50 g kristálycukor
2 csomag (16 g) vaníliás cukor
200 g laktózmentes vaj
100 g porcukor
A forgatáshoz:
100 g kókuszreszelék
A tetejére:
100 g étcsokoládé
1 ek napraforgóolaj
Hólabda (kozá sapka) glutén- és laktózmentesen elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 160°C fokra, alsó-felső programon. Egy sütőlemezre sütőpapírt helyezünk.
2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez hozzáadjuk az összes cukrot és elkezdjük felverni. Nem szabad túl keményre verni, inkább olyan állaga legyen, mint a tejfölnek amikor ki van keverve. A sárgáját is kihabosítjuk, amíg halványsárga színe lesz és megnő a térfogata.
3.A két habot óvatos mozdulatokkal, szilikon spatulával összekeverjük. Amikor a két tojáshab elkeveredett, apránként elkezdhetjük hozzáadni a szódabikarbónával és kakaóporral elkevert lisztet, kb. 2-3 evőkanálnyi adagokban. Spatulával forgatjuk bele a lisztet, az edény falát simogatva. A sütőpapírral bélelt sütőlemezen egyenletesen szétterítjük a tésztát, és az előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
4. A krémhez a hozzávalókat a vaj és a porcukor kivételével egy lábasba mérjük és folyamatos keverés közben besűrítjük, felforraljuk. Ekkor egy keverőtálba öntjük a pudingot. A tetejére folpackot simítunk, hogy ne bőrösödjön, és hagyjuk teljesen kihűlni.
5. Mikor kihűlt a krém a szobahőmérsékletű, puha vajjal és porcukorral kihabosítjuk. Töltsük sima csöves habzsákba.
6. A kihűlt piskótából 5 cm átmérőjű köröket szaggatunk. Ezeket osszuk kétfelé. Az egyik fele lesz a sütemény alja, a másik fele pedig a teteje.
7. Az alsó piskótákra habzsákból azonos mennyiségű krémet nyomunk, majd ráhelyezzük a felső piskótákat. Tegyük hűtőszekrénybe 1 órára, hogy a töltelék kissé megdermedjen, így könnyebben be tudjuk majd vonni a krémmel.
8. Minden süteményt vonjunk be vékonyan a vaníliakrémmel, majd forgassuk meg alaposan kókuszreszelékben.
9. A csokoládét felolvasztjuk, majd az olajjal összekeverjük. 1-1 evőkanálnyi csokoládéval bevonjuk a hólabdák tetejét.