Klasszikus retro sütemény, ami sosem megy ki a divatból! Ropogós leveles tészta, könnyű habbal töltve. Ez mindenki kedvence lesz!
Habroló glutén és laktózmentesen hozzávalók:
500 g gluténmentes leveles tészta
3 tojásfehérje
120 g kristálycukor
1 tojássárgája a kenéshez
Habroló glutén és laktózmentesen elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Egy sütőpapírral kibélelt tepsit és a roló formákat előkészítjük.
2. A gluténmentes leveles tésztát kicsomagoljuk, és 1,5 cm széles csíkokat vágunk belőle. A roló formákra szorosan feltekerjük. Tepsire sorakoztatjuk őket, majd egy tojássárgájával lekenjük. Az előmelegített sütőben addig sütjük, amíg egyenletesen aranybarna lesz a tészta. Ez sütőfüggő, kb 20-25 perc.
3. Sütőből kivéve a tésztákat még forrón egy konyhai fogó segítségével lehúzzuk a sütőformákról, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
4. A tojásfehérjét és a cukrot egy hőálló tálba mérjük, és vízgőz felett hőkezeljük. Ez azt jelenti, hogy 72°C fokra melegítjük (konyhanyelven „csípősre melegítjük”, de ez nem pontos, tehát szerezzünk be egy konyhai hőmérőt), így a szalmonella elpusztul és biztonságos lesz a fogyasztása.
5. A cukros tojásfehérjét ezután robotgéppel kihűlésig habbá verjük. Stabil, fényes habot kell kapnunk, amit ezután habzsákba töltünk.
6. A kihűlt tészta hüvelyeket megtöltjük a habbal, majd porcukorral megszórva tálaljuk.