A jósta a feketeribizli és a piszke keresztezéséből jött létre. Nálunk két bokor roskadozik a sötétlila bogyóktól, így a betakarítás után egyértelmű volt számomra, hogy valamit sütni kell belőle (nagy része a fagyasztóba került, későbbi felhasználásra). Egy gyors és egyszerű, kevert tésztás kuglófot dobtam belőle össze, ami muffinnak is tökéletes lenne. Természetesen bármilyen más bogyós gyümölccsel is elkészíthető.
Gyümölcsös (jóstás) kuglóf hozzávalók:
250 g jósta/áfonya/ribizli/málna
1 ek étkezési keményítő
2 tojás
250 ml laktózmentes tej
125 ml napraforgóolaj
1 ek vanília aroma
350 g gluténmentes liszt
200 g cukor
1 csomag (12 g) sütőpor
egy csipet só
porcukor a szóráshoz
Gyümölcsös (jóstás) kuglóf elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Egy szilikon kuglóf formát előkészítünk.
2. A száraz összetevőket összekeverjük.
3. Egy másik edényben a nedves összetevőket simára keverjük, majd a lisztes keveréket lassan adagolva csomómentesre keverjük a tésztát.
4. A megmosott gyümölcsöt összekeverjük a keményítővel – így nem fog az összes bogyó a tészta aljára süllyedni -, és belekeverjük a tésztába.
5. Kuglóf formába öntjük, és előmelegített sütőben 1 órán át sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
6. Sütés után rácsra téve hagyjuk langyosra hűlni, csak ezután kezdjük el lefejteni róla a szilikon formát. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
Kalóriatartalom:
Kb. 350 kcal/100 gramm