Fűszeres birsalma lekvár
Befőzés Desszertek

Fűszeres birsalma lekvár

A birsalma a magas pektin tartalmának köszönhetően a befőzni vágyók legjobb barátja lesz, mivel adalékok hozzáadása nélkül készíthető belőle sűrű lekvár vagy jam. Magától értetődő a lekvár felhasználásra alapvetően édes ételekhez, de érdemes kipróbálni érlelt sajtokkal is.

Fűszeres birsalma lekvár
Fűszeres birsalma lekvár

Fűszeres birsalma lekvár hozzávalók:

1 kg birsalma
750 g kristálycukor
2 db fahéjrúd
2 db csillagánizs
10 db egész szegfűszeg

Fűszeres birsalma lekvár elkészítése:

1. A birsalmát meghámozzuk, magházát kivágjuk. A húsát nagyobb kockákra vágjuk, majd a cukorral együtt lábasba tesszük. Felöntjük annyi vízzel amennyi éppen ellepi, beletesszük a fűszereket, ezután magas lángon felforraljuk.

Fűszeres birsalma lekvár
Fűszeres birsalma lekvár

2. Mikor felforrt lejjebb vesszük a hőfokot, és időnként megkeverve 1 órán át főzzük. Közben folyamatosan puhulni, sűrűsödni fog. Amíg ez a folyamat tart készítsük elő a sterilizált üvegeket és kupakokat, illetve egy lábast és vizet.
3. Az elkészült lekvárból kiszedjük a fűszereket és még forrón a sterilizált üvegekbe töltjük. Az üvegek tetejétől 0,5 cm maradjon üresen. Egy hústűt vezessünk végig az üvegek szélein (belülről😅), ezzel eltávolítva a légbuborékokat. Az üvegek száját tisztára töröljük, végül rászorítjuk a kupakokat.
4. Az ilyen módon megtöltött üvegeket forrásban lévő vízbe állítjuk, és 10 percig benne hagyjuk. Ezután a tűzhelyet lekapcsoljuk, és a forró vízben hagyjuk kihűlni a lekvárt. Így szinte biztos, hogy megtörténik a vákuum zárás, és a lekvár sötét, hűvös kamra polcon egy évig is eláll majd. Ha a vákuumzárás nem jött létre (a kupakok közepe benyomható) akkor a lekvárt hűtőszekrényben tároljuk és 1 hónapon belül fogyasszuk el.

Fűszeres birsalma lekvár
Fűszeres birsalma lekvár
OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük