A birsalma a magas pektin tartalmának köszönhetően a befőzni vágyók legjobb barátja lesz, mivel adalékok hozzáadása nélkül készíthető belőle sűrű lekvár vagy jam. Magától értetődő a lekvár felhasználásra alapvetően édes ételekhez, de érdemes kipróbálni érlelt sajtokkal is.
Fűszeres birsalma lekvár hozzávalók:
1 kg birsalma
750 g kristálycukor
2 db fahéjrúd
2 db csillagánizs
10 db egész szegfűszeg
Fűszeres birsalma lekvár elkészítése:
1. A birsalmát meghámozzuk, magházát kivágjuk. A húsát nagyobb kockákra vágjuk, majd a cukorral együtt lábasba tesszük. Felöntjük annyi vízzel amennyi éppen ellepi, beletesszük a fűszereket, ezután magas lángon felforraljuk.
2. Mikor felforrt lejjebb vesszük a hőfokot, és időnként megkeverve 1 órán át főzzük. Közben folyamatosan puhulni, sűrűsödni fog. Amíg ez a folyamat tart készítsük elő a sterilizált üvegeket és kupakokat, illetve egy lábast és vizet.
3. Az elkészült lekvárból kiszedjük a fűszereket és még forrón a sterilizált üvegekbe töltjük. Az üvegek tetejétől 0,5 cm maradjon üresen. Egy hústűt vezessünk végig az üvegek szélein (belülről😅), ezzel eltávolítva a légbuborékokat. Az üvegek száját tisztára töröljük, végül rászorítjuk a kupakokat.
4. Az ilyen módon megtöltött üvegeket forrásban lévő vízbe állítjuk, és 10 percig benne hagyjuk. Ezután a tűzhelyet lekapcsoljuk, és a forró vízben hagyjuk kihűlni a lekvárt. Így szinte biztos, hogy megtörténik a vákuum zárás, és a lekvár sötét, hűvös kamra polcon egy évig is eláll majd. Ha a vákuumzárás nem jött létre (a kupakok közepe benyomható) akkor a lekvárt hűtőszekrényben tároljuk és 1 hónapon belül fogyasszuk el.