Egyszerű, fűszeres szilvadzsem
Befőzés

Egyszerű, fűszeres szilvadzsem

Ennél egyszerűbb már nem is lehet a dzsem főzés! Csupán be kell tartani néhány alapszabályt a befőzéssel és a tartósítással kapcsolatban, ezután már a kisujjunkból rázzuk ki az egészet.

Egyszerű, fűszeres szilvadzsem hozzávalók:

1,5 kg szilva
750 g kristálycukor
125 ml citromlé
1 tk őrölt fahéj

Egyszerű, fűszeres szilvadzsem
Egyszerű, fűszeres szilvadzsem

Egyszerű, fűszeres szilvadzsem elkészítése:

1. A szilvákat megmossuk, megfelezzük, magját eltávolítjuk, majd négybe vágjuk. A cukorral együtt tálba tesszük, és (tiszta) kézzel finoman összeforgatjuk. Párszor meg is nyomkodhatjuk. Konyharuhával letakarjuk és szobahőmérsékleten 4 órát állni hagyjuk. Ez idő alatt készüljünk elő az edényekkel, sterilizáljuk az üvegeket, fedőket.
2. A szilvás keveréket az összes levével és cukorral együtt egy lábasba öntjük. Ekkor adjuk hozzá a citromlevet és fahéjat.
3. Forraljuk fel, majd mikor felforrt vegyük lejjebb a lángot, és gyakran megkeverve rotyogtassuk 20-30 percet.
4. A lekvárt még forrón sterilizált üvegekbe töltjük. Az üvegek tetején 0,5 cm maradjon üresen. Ütögessük le a megtöltött üvegeket, hogy a buborékok feljöjjenek, az üvegek peremét töröljük tisztára, majd szorosan húzzuk rá a kupakokat.
5. Az üvegeket forrásban lévő vízbe tesszük (legalább az üvegek feléig érjen a víz) és 10 percig benne hagyjuk. Ezután konyharuhára szedjük, hagyjuk teljesen kihűlni. Amíg hűlnek, a vákuum be fogja szívni a kupakot, ekkor kattanó hangot kell hallanunk. Ha ez megtörtént, akkor jól sikerült a befőzés. Hűvös, sötét helyen tárolva 1 évig is eláll majd. Ha nem halljuk a kattanó hangot, akkor sincs baj. Ez esetben a dzsemet hűtőben tároljuk és 1 hónapon belül fogyasszuk el.

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük