Az égetett tésztából (choux pastry) készült desszertek személyes kedvenceim. Mégis nagyon ritkán készítem. És amikor igen, akkor pedig nem eleget. Ebből a tésztából készül a nálunk méltán híres képviselőfánk, az eclair fánk, a profiterol, de még a churros is. A kényesebb fajta sütemények közé tartozik, odafigyelést igényel az elkészítése.
Égetett tészta hozzávalók:
120 ml laktózmentes tej
120 ml víz
120 g laktózmentes vaj vagy margarin
10 g kristálycukor
1 g só
150 g gluténmentes liszt
240 g tojás (kb. 4-5 db)
Égetett tészta elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, légkeveréses üzemmódban, alsó-felső programon. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- A liszt és a tojás kivételével, a hozzávalókat egy lábasba öntjük és felforraljuk.
- Az összes lisztet hozzáadjuk, és folyamatosan kevergetjük. A tészta be fog sűrűsödni, és össze fog állni egy nagy gombóccá. Akkor jó, ha a tészta teljesen elválik az edény aljától.
- Tegyük át egy másik edénybe. Pár percet hagyjuk hűlni, mielőtt beletesszük a tojásokat.
- A tojásokat üssük fel és mérjük ki. Apránként adjuk hozzá a masszához. Közben ha van robotgépünk azzal folyamatosan keverjük közepes fokozaton. Ha nincs, akkor kézi habverővel dolgozzunk. A tésztának nem szabad túl folyósnak lennie. Akkor jó, ha selymes az állaga, és a spatuláról lassan, elnyúlva folyik le. Ha úgy látjuk, hogy már megfelelő a tészta állaga, ne adjunk hozzá több tojást.
- A tésztát habzsákba töltjük, és attól függően, hogy mit akarunk belőle készíteni, kinyomjuk a sütőpapírra.
- Forró sütőben 30 percig sütjük. Amikor a tészta megemelkedik, nyissuk ki egy pillanatra a sütőajtót, hogy a gőz távozhasson. Amikor a felületük aranybarna, és a tepsit megrázva elgurulnak a helyükről a tészták, elkészült. Ez lehet, hogy kevesebb lesz mint 30 perc. A sütési idő minden esetben a saját sütőnk erősségétől is függ.
- Rácsra téve hagyjuk őket teljesen kihűlni. Ne próbáljuk meg forrón felvágni őket, mert össze fognak esni. A belsejének üregesnek kell lennie. Ha azt tapasztaljuk, hogy még nedves a közepe, nem sült elég ideig.
- Hidegen töltsük, a választott süteményféléhez passzoló krémmel/krémekkel.
Kalóriatartalom:
Kb. 250 kcal/100 gramm
4 Replies to “Égetett tészta alaprecept”