Nem véletlenül vált klasszikussá a ropogós, ecetes uborka szerte a világon, hiszen széles körben felhasználható, és az elkészítése sem túl bonyolult. Ha csak most ismerkedünk a befőzés világával, akkor érdemes ezzel az egyszerű recepttel kezdeni. Az alább látható mennyiség 6 db 500 ml űrtartalmú befőttesüveg megtöltéséhez elég.
Ecetes uborka hozzávalók:
3 kg fürtös uborka
750 ml 5%-os ételecet
750 ml víz
2 ek só
45 g savanyúság fűszerkeverék
24 friss kaporág virággal együtt
24 fokhagymagerezd
36 db egész feketebors
Ecetes uborka elkészítése:
1. Az ecetet, vizet és sót egy lábasban felforraljuk.
2. Közben minden, előzetesen sterilizált befőttes üvegbe teszünk 1-1 ek savanyúság fűszerkeveréket, 4 db kaporágat, 4 gerezd fokhagymát, 6 szem borsot. Beletesszük az uborkákat is jó szorosan. Ha lehet ne maradjon hely köztük.
3. Az üvegekbe mérjük a forró ecetes levet úgy, hogy az üveg peremétől kb 1 cm üresen maradjon. Egy evőpálcikát az üveg peremén belül végigfuttatunk, hogy a bent ragadt buborkékok feljöjjenek. Az üveg peremét tisztára töröljük, majd a tetejét szorosan rátekerjük.
4. Egy nagy lábasban közben vizet forralunk. Beleengedjük a lezárt üvegeket. Az üvegek tetejét legalább 5 cm magasan lepje el a víz. Lefedjük, majd az újraforrástól számított 7 percig hagyjuk benne az üvegeket. Ezután kiemeljük a forrásban lévő vízből, majd konyharuhára, vagy rácsra téve, helyet hagyva közöttük, hagyjuk teljesen kihűlni. Hűlés közben, amikor pattanó hangot hallunk, tudni fogjuk, hogy megtörtént a vákuumzárás.
5. Az ecetes uborkát legkorábban 2 hét múlva bonthatjuk fel. Lezárt üvegben, hűvös, sötét kamrapolcon, vagy hűtőszekrényben 1 évig tartható el. Felbontás után hűtőben tároljuk, és 1 héten belül fogyasszuk el.