A dió a karácsonyi konyha-forgatag alap kelléke, de a mi égövünkön a dió az alap élelmiszerek közé tartozik, így egész évben jó ötlet a linzertésztát egy kis dióval „felütni”. Mutatjuk, hogy hogyan!
Diós linzer (barna linzi) hozzávalók:
300 g gluténmentes liszt
20 g darált dió
200 g laktózmentes vaj/margarin
100 g kristálycukor
1 tojás
1 citrom reszelt héja
1 késhegyni vanília őrlemény
1 csipet fahéj
A töltéshez:
tetszőleges ízű lekvár
Diós linzer (barna linzi) elkészítése:
1. A lisztet és a darált diót egy keverőtálba mérjük. A hideg vajat/margarint kimérjük, és felkockázzuk. Hozzáadjuk a liszthez és kézzel összemorzsoljuk. Amikor vizes homok textúrája lesz, és minden kis darabka vajat bevont a liszt és dió keveréke, hozzáadjuk a többi hozzávalót.
2. Kézzel vagy géppel, egynemű tésztát gyúrunk belőle. Amikor kezd összeállni, enyhén lisztezett munkalapra öntjük, és ott gyúrjuk teljesen simává. Ha ekkor még szakad, morzsalékos és törik a tészta, az sem gond. A pihentetési idő leteltével megfelelő lesz az állaga!
3. A tésztát csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőszekrénybe 1 órára. Tipp: ez a tészta 48 órát is pihenhet a hűtőben, ha pl. az ünnepi sürgés-forgásban előre szeretnénk ezzel dolgozni!
4. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
5. A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki 5 mm vastagságúra, majd szaggassuk ki tetszőleges kiszúróval. Az így kapott tészták felének a közepe is legyen kiszúrva.
6. Előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük, rácson hagyjuk kihűlni, majd töltsük meg tetszőleges lekvárral és ragasszuk össze a linzereket. Tetejüket szórjuk meg porcukorral. Fogyasztás előtt 1-2 napig hagyjuk puhulni.
Tipp: ha nem szeretnénk lekvárral tölteni, akkor szimplán porcukorral szórjuk meg a kisült tésztát, és tálaljuk omlós-diós kekszként.