A kosárkának senki nem tud ellenállni, ha pedig diós, akkor még ünnepi alkalomra is illik, például lakodalmas süteménynek, így a lagzis sütemények közül nem maradhat el a diós kosárka sem, ami puha linzer tésztából, baracklekvárból, és diós habcsók töltelékből áll.
Diós kosárka (lagzis sütemény) hozzávalók:
A tésztához:
300 g gluténmentes liszt
200 g laktózmentes vaj vagy margarin
100 g kristálycukor
2 tojás sárgája
A töltelékhez:
100 g sárgabarack lekvár
2 tojás fehérje
120 g kristálycukor
120 g darált dió
Diós kosárka (lagzis sütemény) elkészítése:
1. A tésztához a lisztet keverőtálba mérjük. A hideg vajat/margarint kimérjük és felkockázzuk. Hozzáadjuk a liszthez, és kézzel összemorzsoljuk. Beletesszük a cukrot és a tojást, majd kézzel vagy robotgéppel összegyúrjuk. Amikor kezd összeállni, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és sima, egynemű tésztát gyúrunk belőle. A tésztát csomagoljuk folpackba és 1 órára hűtőbe tesszük.
2. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon.
3. A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtuk. Kör alakú kiszúróval (aminek egy kicsit nagyobb az átmérője mint a kosárkának) kiszaggatjuk. A kosárkákat vékonyan kivajazzuk és kilisztezzük. A tészta köröket finomat belenyomkodjuk a kosárkákba. Tepsibe sorakoztatjuk őket, majd előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük. Sütőből kivéve konyharuhával megfogva kivesszük a tésztákat a kosárkákból. Óvatosan bánjunk velük mert nagyon törékenyek lesznek!
4. Az elősütött tésztákba 1-1 kiskanál lekvárt teszünk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a darált diót. Kanállal, vagy habzsákból kinyomva, gazdagon töltsük meg a kosárkákat.
5. Vissza tesszük a sütőbe 15-20 percre, amíg a töltelék is megsül. Hagyjuk kihűlni, majd légmentesen záródó dobozban tároljuk. 1-2 nap múlva lesz a legfinomabb, amikor a linzer tészta megpuhul.