A karfiol rendkívül egészséges és ízletes zöldségfélénk, bár pont a jellegzetes, karfiolos íze miatt vannak, akik idegenkednek tőle. Pedig hát pont az a lényege! Aki szereti, annak ez a csőben sült karfiol recept kiemelkedő kedvence lesz! Aki pedig még nem szereti… nos, kezdő karfiolos éteknek is tökéletes választás!
Bónusz tipp: fogyókúrához is tökéletes, hiszen alacsony a kalóriatartalma.
Csőben sült karfiol hozzávalók:
500 g karfiol (lehet fagyasztott is)
1 evőkanál ecet
víz a főzéshez
1 ek laktózmentes vaj/margarin
150 g reszelt sajt
A besamelhez:
100 g laktózmentes vaj
100 g gluténmentes liszt
1 l laktózmentes tej
só, bors
1 csipet szerecsendió
Csőben sült karfiol elkészítés:
- A karfiolt rózsáira szedjük, alaposan megmossuk.
- Sós vízben puhára főzzük, a főzővízbe pedig bele tesszük az ecetet. Ez segít megőrizni a karfiol fehér színét.
3 Majd leszűrjük, és kivajazott tűzálló tálba rendezzük.
- A sütőt előmelegítjük 180°C fokon, grill sütésen. Ha ez nincs, akkor normál felső sütésre kapcsoljuk.
- Elkészítjük a besamelt: A tejet egy lábasban felforraljuk. Egy másik lábasban a vajat megolvasztjuk, majd lejjebb vesszük a hőfokot és rászórjuk a lisztet. Keverjük simára, 2 percig rotyogtatjuk, hogy ne legyen liszt íze. Apránként felöntjük a forró tejjel, közben folyamatosan keverjük. Úgy tűnhet, hogy összeállt a massza, de adagoljuk folyamatosan a tejet és kevergessük. A végén gyönyörű, sima szószt fogunk kapni. Sózzuk, fűszerezzük szerecsendióval!
- Ráöntjük a karfiol tetejére a besamelt, és megszórjuk a reszelt sajttal.
- Forró grill alá toljuk, és addig sütjük, amíg a sajt megpirul a tetején.
Kalóriatartalom:
Kb. 50 kcal/100 gramm