Fantasztikus idény-desszert, amely az ősz minden ízét magában foglalja!
Sütőtökös pite hozzávalók:
A pite tésztához:
225 g gluténmentes liszt
1 csipet só
25 g kristálycukor
150 g laktózmentes vaj/margarin
130-150 ml hideg víz
A töltelékhez:
500 g sült sütőtök
200 g világosbarna cukor
3 db tojás
15 g kukoricakeményítő
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt gyömbér
1 csipet szerecsendió
1 csipet őrölt szegfűszeg
Sütőtökös pite elkészítése:
1. Először készítsük el a pite tésztát. A gluténmentes lisztet, sót és cukrot egy tálba mérjük, egyet keverünk rajta, majd hozzáadjuk a felkockázott HIDEG vajat/margarint. Kézzel morzsoljuk el a vajat/margarint a liszttel, ezután apránként adjuk hozzá a hideg vizet, és kezdjük el össze gyúrni. Lehet, hogy nem lesz szükség az összes vízre! Amikor a tészta kezd össze állni, borítsuk ki a munkafelületre és ott gyúrjuk nagyjából egynemű tésztává. Ha ebben a fázisban még szakad, repedezik, nincs semmi baj. Formázzunk belőle korongot, majd folpackba csomagoljuk be, és 1 órát pihentessük a hűtőben.
2. Egy 23 cm átmérőjű pite formát előkészítünk.
3. A tésztát nyújtás előtt 10 percig hagyjuk a konyhapulton, hogy kissé felmelegedjen. Ezután enyhén lisztezett felületen, vagy két sütőpapír között nyújtsuk 3 mm vastagságú körré, ami 3-4 centivel nagyobb mint a pite forma. A kinyújtott tésztát emeljük át a sütőformába, és óvatosan nyomkodjuk le a széleit. Lehetőleg sehol ne szakadjon el a tészta. Ahol nagyon túl lóg a tészta, vágjuk le, de még mindig hagyjunk rá kb 2 centit. A széleit tetszés szerint mintázhatjuk (összecsíphetjük) kézzel, de úgy is hagyhatjuk. Az alját villával sűrűn szúrkáljuk meg. A tésztát újra hűtőszekrénybe tesszük fél órára.
4. A töltelékhez a sült sütőtököt kikaparjuk a héjából, ekkor a súlya kb 400-425 g körül lesz (ha több lesz, az sem baj!). Botmixerrel pürésítsük, majd a töltelék többi hozzávalójával együtt keverjük simára. Tegyük félre.
5. A sütőt előmelegítjük 200°C fokra, alsó-felső programon. A tésztát 25 percig elősütjük. Ha nem bízunk a villával szúrkálós módszerben, használhatunk a vaksütéshez száraz babot, rizst, amit 15 perc után távolítsunk el, majd újabb 10 percre tegyük vissza sülni.
6. Az elősütött tésztát forrón megtöltjük a töltelékkel. A sütő hőfokát 190°C fokra vegyük vissza, és 45 percig süssük. Amikor a széleknél a töltelék szilárd, de a közepe még kissé mozog, akkor elkészült. Ha tovább sütjük sem baj, de akkor előfordulhatnak repedések a töltelékben. Hagyjuk a pite formában kihűlni.
7. Tálaláskor 1-1 tejszínhab rózsával díszítsük a szeleteket, és szórjuk meg őrölt fahéjjal.
Sütőtökös pite készítése videón:
@mardzsareta Sütőtökös pite 🥧 gluténmentesen🎃 a recepthez tartozó link a bio-ban 🥰 #sütőtök #sütőtököspite #pite #okosreceptek #gluténmentes #glutemmentes #piteszezon #pumpkin #pumpkinseason #pumpkinspice #pumpkinpie #piecrust #pie #piefilling #tökszezon #baking #baketok #sütésekbe #pitesütés #bakingismypassion #bakingismytherapy #bakingismylovelanguage #fy #fyp #foryou #foryoupage #neked #nekedbe #nekedbelegyen ♬ Sunshine – WIRA
Kalóriatartalom:
Kb. 330 kcal/100 gramm