A gyümölcsleves tekintetében nincs fix recept, mi legtöbbször a konyhában fellelhető mindenféle maradék gyümölcsöt szoktuk bele tenni, így előzve meg a pazarlást és az alapanyagok kidobását. Használhatunk a lentebb leírt gyümölcsök helyett bármilyet, amit otthon találunk. A mennyiségek tekintetében sem kell ragaszkodni a receptben leírtakhoz. A legfinomabb ételek spontán készülnek, nem receptből, hanem szívből főzve.
Gyümölcsleves hozzávalók:
4 L víz
3 db fahéjrúd
8-10 db egész szegfűszeg
2 db csillagánizs
200 g kristálycukor (vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítőszer)
350 g fagyasztott eper
500 g fagyasztott josta/áfonya
2 db alma
1 barack befőtt
150 ml laktózmentes vagy növényi tejszín
1 csomag (40 g) vaníliás pudingpor
Gyümölcsleves elkészítése:
1. A vizet egy olyan lábasban amiben el fog férni minden gyümölcs is, és a fűszerekkel együtt feltesszük forrni. Őrölt fűszereket is lehet használni, de akkor valószínűleg zavaros lesz a leves (az ízén nem változtat).
2. Amikor a víz felforrt, először a fagyasztott gyümölcsöket tesszük bele. Mikor újra felforrt kerül bele a felkockázott alma, és a legvégén a barackbefőtt.
3. A tejszínt a pudingporral csomómentesre keverjük. A forró léből 2 merőkanállal szedjünk bele, azzal is keverjük csomómentesre. Így kiegyenlítjük a hőt, és nem lesz csomós a leves.
4. Folyamatos keverés mellett belecsurgatjuk a pudingos keveréket a levesbe, egyet forralunk rajta.
5. Kóstoljuk meg, és a legvégén adjuk hozzá a cukrot. Ez ízlés szerint kevesebb is lehet.
6. A fűszereket szedjük ki belőle tálalás előtt.
7. Melegen vagy hidegen is fogyaszthatjuk tejszínhabbal, vagy egy gombóc vaníliafagyival.
Kalóriatartalom:
Kb. 80 kcal/100 gramm