Aktuális! Virágzik a bodza amiből remek szörpöt készíthetünk otthon is, minden különösebb erőfeszítés nélkül.
Házi bodzaszörp hozzávalók:
10-12 db tenyérnyi nagyságú bodzavirág
2 db nagyobb citrom
2 kg kristálycukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer)
6 L víz
30 g citromsav
Házi bodzaszörp elkészítése:
1. A cukrot felfőzzük a vízzel, amíg a cukor elolvad benne. Hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt belekeverjük a citromsavat (ez fogja tartósítani, de közben az ízt is ad neki).
2. A bodzavirágokat hideg vízbe mártjuk, lecsepegtetjük. Így a por és az esetleges bogarak távoznak róla. A citromokat megmossuk és felkarikázzuk. A bodzavirágot és a citromkarikákat egy vagy két nagyobb edénybe tesszük, ráöntjük a kihűlt cukros vizet.
3. Lefedjük, és 3-4 napig hűvös helyen állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk, hűvös helyen tároljuk, hígítva fogyasztjuk.
Kalóriatartalom:
Higítástól függ, kb. 40-50 kcal/100 gramm ivásra kész szörpben